Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

Poezija in pesem v pozdrav slovenskemu kulturnemu prazniku

V četrtek, 7. februarja 2013, na predvečer slovenskega kulturnega praznika, je občina Vojnik skupaj z Vokalno skupino In spiritu v večnamenski dvorani Osnovne šole Frankolovo pripravila glasbeno-dramski večer. Glasbeno podobo prireditve so sooblikovali Vokalna skupina In spiritu, Ribniški oktet, Oktetek, Ženska vokalna skupina Lipa in Celjski oktet. Izbrane besede Jureta Seška in Prešernova ter Kuntnerjeva poezija iz ust pesnika ter dramskega igralca Toneta Kuntnerja so popestrile bogat kulturni večer.
Slovenci sicer 8. februar kot slovenski kulturni praznik praznujemo od leta 1945 naprej. Praznujemo ga v spomin na največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, ki je na ta dan leta 1849 preminil v Kranju. Gre za osrednji slovenski kulturni in državni praznik ter dela prost dan v Republiki Sloveniji. V dneh pred in na dan praznika se po vsej Sloveniji odvijajo mnoge kulturne prireditve, vrhunec praznovanja na nacionalnem nivoju pa je osrednja državna proslava, na kateri podelijo Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada za vrhunske dosežke na področju umetnosti v Republiki Sloveniji.

Tudi občina Vojnik že vrsto let prireja prireditve v počastitev osrednjega kulturnega praznika. V luči Prešernove vizije o prijateljstvu, enotnosti in narodni zavesti je Vokalna skupina In spiritu letos k sodelovanju povabila vokalne skupine iz različnih slovenskih pokrajin. Vezna beseda radijskega voditelja Seška in Kuntnerjeva poezija sta dodobra potrkali na našo vest. "Kaj se je to zgodilo z nami, da nismo več kakor prijatelji? Kakor da nismo nikoli bili popotniki istih poti in dni. Kakor da nas isto ne veseli in isto ne žalosti in boli. Kakor da so se strgale vse vezi duha in srca in krvi. Kakor da smo zašli, se zgubili v temi. In kakor da ne sledimo vsi luči iste luči. Kaj se je to zgodilo z nami, da smo postali vi in mi?" nas je opomnil zaveden Slovenec. Radijski voditelj Sešek je spregovoril o pomenu razumevanja, spoštovanja in moči besed. "Človeška beseda zmore marsikaj. Lahko krepi, tolaži, kaj šele zmore, ko ji dodamo pesem."


Ob tej priložnosti je zbrane nagovoril tudi župan Benedikt Podergajs. "S posebnim veseljem stopam pred vas in se zahvaljujem za velik obisk v kraju, občini, ki še danes rojeva kulturo na mnogokatere načine. Želim, da vrednote ljubezen, domoljubje, skromnost in dobrotljivost prenesemo v kulturni dan. Naj bo slovenski kulturni praznik in kultura tudi v prihodnje del vas."

 

Ob poplavi vsakodnevnih negativnih, mnogokrat šokantnih novic vam za vaše srce in duha poklanjam nekaj verzov poeta Kuntnerja iz pesmi Ta luč.

 

Ta luč ni od včeraj

in ni samo moja.

Ta luč ne gori od danes do jutri,

gori in sveti iz davne preteklosti

v davno prihodnost.

 

Ta luč je spomin,

ta luč je upanje.

 

Brez te luči ne bi znali živeti.

Brez te luči bi bila tema.

 

Poezije in pesmi je bilo na občinski prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku v izobilju. To pa se za kulturni praznik našega naroda zagotovo spodobi.

 

Tjaša Podergajs

Foto: Matjaž Jambriško

Oglejte si tudi