Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Zdravstvena postaja tudi za zdrave!

Jeseni je v Zdravstveni postaji Vojnik začela delovati že druga referenčna ambulanta, prihodnje leto naj bi redno obratoval tudi pediater.

Posodobljena in obogatena – takšna v novo leto stopa vojniška zdravstvena postaja. Letos so namreč preuredili še tri glavne ambulante, z odprtjem že druge referenčne ambulante pa so pridobili še nekaj dodatne opreme. Čeprav se na prvo žogo sliši neverjetno, so referenčne ambulante v zdravstveno postajo pripeljale tudi zdrave ljudi. V čem je »štos«, se boste vprašali. V preventivi – z referenčnimi ambulantami se namreč tudi vrača t. i. dispanzerska metoda dela, ki je na področju splošne medicine izumrla, poudarja vodja zdravstvene postaje prim. dr. Jana Govc Eržen.

Sliši se lepo, da imamo v Vojniku že drugo (vaša, ki je bila sploh prva, in od septembra letos še ambulanta dr. Alenke Rak, z ambulanto pri dr. Prazniku pa pravzaprav že tretjo) referenčno ambulanto. Vendar ne vem, če prav vsi dobro razumemo, na kakšen način sploh delujejo referenčne ambulante.

»Referenčna ambulanta je pravzaprav obstoječa ambulanta, ki deluje enako kot prej, preden je dobila ta naziv. S to razliko, da se v timu, ki ga sedaj sestavljata zdravnik in srednja medicinska sestra, pridruži še diplomirana medicinska sestra v polovičnem delovnem času. Ta ima svoj prostor (mi smo v ta namen preuredili našo sejno sobo), kjer obravnava paciente. Njene naloge so preventivne narave s področja bolezni srca in ožilja, astme, sladkorne bolezni, zvišanega krvnega tlaka, kronične obstruktivne pljučne bolezni, odkrivanja depresije. Obravnava tudi kronične bolnike, ki imajo 'urejeno' bolezen. Vsak odklon od normale je predmet, ki ga mora obravnavati oziroma predstaviti zdravniku. Strah, da bi sestre same zdravile, je tako popolnoma odveč. Sestra opravi pregled, pacienta stehta, izmeri, oceni stanje prehranjenosti, izmeri sladkor v krvi, holesterol, naredi EKG ... Na tej podlagi se odloči, ali bo mu le svetovala ali ga bo poslala v vzgojne delavnice. V dogovoru z zdravnikom se odloči še za kakšne dodatne laboratorijske preiskave. Če ima normalne laboratorijske vrednosti, bo pacient na preventivni pregled prišel znova čez pet let. Sicer se dogovorimo, kdaj naj pride spet k nam in kaj naj do takrat počne (na primer, ali si bo ta čas sam meril sladkor, krvni tlak in si meritve zapisoval). Naj spet poudarim, da so se sestre za obravnavo vseh zgoraj naštetih bolezni ustrezno dodatno izobrazile.«

 

Ali so referenčne ambulante vsakomur dostopne?

»Referenčna ambulanta je namenjena našim opredeljenim pacientom. Torej, moja ambulanta z dva tisoč pacienti je referenčna za moje bolnike, enako velja za paciente dr. Rakove. Te obravnave so sedaj lahko deležni najini pacienti. Ko bo tak naziv dobila še naslednja ambulanta, bodo vsi tukaj oskrbljeni na enak način. Za Dobrno, ki tudi spada pod našo postajo, smo vlogo že poslali.

Gre za nadgradnjo, s katero so, to lahko trdim, bolniki zadovoljni. Zlasti ima svojo težo svetovanje o tem, kaj je zdrav življenjski slog. Kako se prehranjevati, kakšno hrano izbirati, kako biti aktiven.«

 

Leto dni je najbrž prekratek čas, da bi lahko ocenili, koliko potencialnih kroničnih bolnikov ste še pravočasno odkrili, koliko se je zmanjšala poraba zdravil, in podobno.

»Res je. Sedanje delo se bo opazilo šele v naslednjih letih. Preventivo smo sedaj začeli izvajati za moške in ženske od 30. leta naprej. Kar je dovolj zgodaj. Prej smo začeli ženske pregledovati po 45. letu, moške pa po 35., ker so v teh letih bolj ogroženi. Gre za dispanzersko metodo dela, ki je v splošni medicini z leti nekako izumrla, je pa značilna za druge stroke, npr. šolsko medicino, ginekologijo. To pomeni, da bomo zdaj aktivno iskali tiste bolnike, ki smo jih mogoče prej spregledali. Eni so vestni upoštevajo navodila, redno prihajajo na kontrole. Je pa veliko takšnih, ki smo jih v okviru preventivnih pregledov odkrili, jih naročili, pa jih ni bilo ali pa smo jih srečali leta kasneje, ko je bilo mogoče pa res prepozno za ukrepanje. Zdaj bomo tudi nad temi bolniki imeli nadzor. A v mejah spodobnega, ker vsak človek je gospodar svojega duha in telesa. Vsak se ima pravico odločiti. Če si nekdo ne želi takšne pomoči, potem lahko to z vso pravico odkloni.«

 

Slišati je, da prihodnje leto v Vojnik čisto zares prihaja pediater. Imate trdna zagotovila, da se bo to res uresničilo?

»Najprej moram poudariti, da smo težavo pomanjkanja pediatra reševali tako, da smo vseeno zagotovili posvetovalnice in šolsko sistematiko. Glede na to, da se veliko mladih priseljuje v občino, kar pomeni, da število otrok iz leta v leto narašča, pa mislim, da če že govorimo toliko o enakosti, se mora to zagotoviti tudi na tem področju. Prostore imamo dovolj velike. Imamo pa tudi obljubo direktorja celjskega zdravstvenega doma dr. Kajbe, da v naslednjem letu dobimo pediatrinjo, ki zaključuje program specializacije. Menda pride že kar kmalu v začetku leta. Če bo tako, bom zelo zadovoljna.«

 

Vi ste že sedaj videti zelo zadovoljni. Morda tudi zaradi barvno osveženih in prenovljenih ambulant, ki ste jih urejali v poletnih mesecih? Ali zdravstveni postaji sploh še kaj bistvenega manjka?

»V vseh teh letih, odkar sem tu (prišla sem 1995, torej bom kmalu polnoletna), smo se trudili predvsem za redno stalno izobraževanje, da smo sledili razvoju stroke in v skladu s tem opremljali hišo s sodobnimi aparaturami in zamenjevali tiste, ki so se izpele. S preureditvijo hiše in ambulant pa smo poskrbeli, da se tako bolniki kot zaposleni (vsak zdravnik je za svojo ambulanto sam izbral barvo) dobro počutijo. Mislim, da je sedaj ta hiša takšna, da je lahko kraju v ponos. Najbolj pa sem še vedno ponosna na dvigalo. Mi smo že lahko prišli v pritličje pregledat pacienta, niso pa ljudje, ki imajo težave v gibanju, mogli do fizioterapije. To se mi zdi res velika pridobitev. Prihodnje leto si želimo, da bi razširili prostore fizioterapije in zobne ambulante dr. Kovačeve. Z referenčno ambulanto smo upravičeni do več laboratorijskih preiskav. Zaradi nje smo nazadnje nabavili še spirometer, s katerim odkrivamo bolnike, ki imajo težave z dihali, in spremljamo tiste, ki se že zdravijo. Zdaj smo medicinsko in tehnično resnično vrhunsko opremljeni. Kakšno stvar bo v naslednjem letu še potrebno zamenjati, v glavnem pa imamo vse urejeno,« je pogovor sklenila vodja postaje.

 

Rozmari Petek

Oglejte si tudi