Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
17°C
-1°C
Oceni objavo

Jesen v Špesovem domu

Ko pomislimo na jesen, si običajno predstavljamo meglo, dež in vonj po prvi toploti iz kmečke peči ter dolgočasne, temačne dneve. Vendar če nekaj teh dejstev odmislimo in si zamislimo trgatev, spravilo sadja, vrenje mošta, ličkanje koruze, sladek kostanj in toplo jesensko sonce, dobi jesen nove, svetle dimenzije in je hitro lahko najbolj prijazen letni čas.
Takšnega si znamo narediti v Špesovem domu. Začeli smo z jesenskimi prireditvami in veselimo se vsake srede, ko so popoldne z nami razne glasbene in pevske skupine. Zaživele so pogovorne skupine, razni krožki – tudi kulinarični, pevci vadijo za nove nastope, ob petkih komaj čakamo glasbenih uric s harmonikarjem Ervinom. Trgali smo brajdo in se posladkali z lastnim pridelkom, grozdje je bilo sladko in trgatev je bila rekordna – grozdja sicer nismo stiskali, imamo pa obljubljen mošt, ki ga bomo novembra, kot vsako leto, prekrstili v vino. Smo pa skuhali okusno marmelado, s katero se radi posladkamo in tudi pohvalimo.

Tudi na mesec požarne varnosti nismo pozabili in prav naslednji teden je na programu dan, ko se bomo posvetili samo tej temi. Pričakujemo obisk gasilcev domačega društva, ki nam poleg učnih ur požarne varnosti pripeljejo pokazat tudi svojo tehniko, ki si jo z zanimanjem ogledamo. In seveda, spanec je mirnejši, saj vemo, da bo tudi v primeru, če nas obišče rdeč petelin, za nas dobro poskrbljeno.

Prav tako prihajajo dnevi, ko bodo naši spomini pogosteje s tistimi, ki jih ni več med nami. Bili so del našega življenja, radi smo jih imeli – na takšen ali drugačen način. In čeprav jih danes fizično ni več tukaj, bodimo veseli, da smo jih poznali, skupaj z njimi preživeli del življenja. Spomin nanje nas greje kot greje marsikoga izmed naših stanovalcev, ki čeprav sam z nasmeškom na ustih in zadovoljno preživlja jesen svojega življenja.


Contraco-Špesov dom Vojnik želi občanom, poslovnim partnerjem in društvom v občini vesel božič ter srečno in uspešno novo leto 2017!

 

Tekst in foto: Elči Gregorc

 

 

Oglejte si tudi