Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
6°C
NED.
21°C
9°C
Oceni objavo

Zelena delovna mesta

V četrtek, 17. aprila 2014, je v Narodnem domu v Celju potekal seminar z naslovom Podjetja in lokalne skupnosti za soustvarjanje zelenih delovnih mest v Savinjski regiji, ki so se ga udeležili predstavniki občin, razvojnih agencij, podjetij, OOZ Celje in drugih institucij ter zavodov.
V ustvarjalnem okolju so udeleženci pod vodstvom Gaje Brecelj in dr. Renate Karba iz Umanotere, slovenske fundacije za trajnostni razvoj, odkrivali nove razvojne priložnosti v regiji, spoznali obstoječe podporno okolje in uspešne prakse za razvoj zelenih delovnih mest. Udeleženci so po skupinah v delavnicah razpravljali in se opredelili do virov (naravnih, človeških in drugih), priložnosti in možnosti ustvarjanja zelenih delovnih mest. Udeleženci so največ priložnosti za nastanek zelenih delovnih mest prepoznali v turizmu, s katerim so povezane vse druge dejavnosti: tradicionalna obrtna znanja, lesna predelava z dodano vrednostjo, energetska prenova stavb, ekološko kmetijstvo s samooskrbo ob velikem potencialu majhnih predelovalcev, omenili so še predelavo odpadkov in obnovljive vire energije.

 

Janez Jazbec, direktor RASR: »Zelenih delovnih mest ne moremo obravnavati ločeno, ampak je treba vsebine zelenih delovnih mest integrirati v obstoječa.«

 

Mojca Skale, direktorica občinske uprave občine Vojnik: »Ozaveščenje in mreženje občanov ter podjetij bo pomemben prispevek naše občine za soustvarjanje zelenih delovnih mest v Savinjski regiji. Socialno podjetništvo Centra ponovne uporabe v Vojniku bomo dopolnili z medgeneracijskim centrom ali kooperativo, ki bo omogočala tudi prodajo lokalno pridelane hrane. Z ustreznim prostorskim načrtovanjem in sofinanciranjem novih delovnih mest spodbujamo trajnostni turizem in z njim povezana zelena delovna mesta v skladu s sprejeto dolgoročno razvojno strategijo.«

 

Ob zaključku so udeleženci prejeli tudi gradivo z navedenimi mehanizmi financiranja, ki spodbujajo k zeleni rasti. Glede na to, da so med sedemindvajsetimi ukrepi, ki podpirajo uresničevanje strateških ciljev strategije razvoja gospodarstva Mestne občine Celje 2014‒2020, tudi zelena delovna mesta, je bilo zanimivo izvedeti, da izvajanje tovrstnih ukrepov podpirajo mehanizmi financiranja na evropski in nacionalni ravni. 

 

Mag. Tatjana Štinek

 

 

Oglejte si tudi