Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

»Vojniška« vinska kraljica

Tanja Kračun je letos zbrala pogum in se prijavila na izbor za vinsko kraljico Slovenije 2014, a komisija dve leti zapored krone ni nameravala podeliti sosednjemu vinorodnemu območju. Letošnja je namreč Konjičanka.
Skoraj dejstvo je bilo, da na letošnjem izboru za prihodnjo vinsko kraljico krone zagotovo ne bo prejela mladenka iz širše celjske regije, saj je trenutna vinska kraljica Konjičanka. Pa vendar so člani Vinogradniško vinarskega društva Vojnik po tihem upali, da bi svoj 10. jubilej na koncu kronali še s svojo kraljico. Še posebej, ker so po letu prigovarjanj tokrat vendarle uspeli nagovoriti simpatično Tanjo Kračun z Dednega vrha. Vojniška mladenka je ocenjevalno komisijo kljub vsemu uspela spraviti v precejšnje dvome, saj se je med 11 kandidatkami, nedvomno vseh brhkih in dodobra poučenih o vinarstvu, prebila na tretje mesto. A na koncu je krona vendarle romala v vipavski vinorodni okoliš.

Tanji to dejstvo ne jemlje poguma. Sama pravi, da se je v času priprav na tekmovanje (člani društva so jo dodobra založili z literaturo, pomagal je tudi vinski vitez Drago Medved) ogromno naučila, zato želi znanje unovčiti tudi v bodoče. »Ravno veliko nisem pričakovala, saj se je že na začetku govorilo, da organizatorji letos iščejo dekle s Primorske. A ker so me organizatorji že letos povabili, naj se prihodnje leto spet prijavim, se najverjetneje tudi bom. Iz šmarsko-virštanjskega območja že več let ni bilo kraljice,« razmišlja Tanja.  

 

Od priznanj do zlatih diplom

Štiriindvajsetletnica je odraščala s pogledom na z vinogradi posajene Plate. Kračunovi, ki sicer kmetujejo na štirih hektarjih, imajo tudi sami zasajenih 500 trsov, ki letno dajejo med 600 in700 litrov vina sort chardonnay, sauvignon, renski rizling in kerner. »Vsako leto svoj pridelek damo tudi na ocenjevanje vin, ki ga organizira Vinogradniško vinarsko društvo občine Vojnik. Sprva smo za vino prejeli priznanja za sodelovanje, zadnja leta pa nam stene 'gorce' krasijo zlate in srebrne diplome, kar je lep dokaz in potrditev uspešnega dela v vinogradu in kleti. V letu 2012 je naša družina s strani društva prejela tudi priznanje za najlepše urejen ljubiteljski vinograd,« je poudarila. Prav pri tem ima tudi Tanja veliko zaslug, saj rada pomaga pri delu v vinogradu. Ko ni v Ljubljani, pa pomaga skrbeti tudi za živali na kmetiji.

 

Potrebuje še sponzorja

Absolventka politologije, ki bo v prihodnjem letu zagovarjala tudi magistrsko nalogo, zadnja leta sicer precej časa prebije v Ljubljani, kjer opravlja študentska dela. Tudi s tega vidika bi bila Tanja odlična kandidatka, saj nosilec in organizator projekta vinska kraljica, družba Pomurski sejem kandidatkam vedno razloži tudi, da bodo leto dni morale vse druge obveznosti dati na stran, saj jih bo čakalo veliko dela in potovanj na različne konce Slovenije. Edino, kar smejo obdržati, je fant, saj ta pride prav kot varnostnik in šofer.

Delček točk je Tanji na letošnjem ocenjevanju zbilo tudi dejstvo, da za njo ni stala kakšna konkretna vinska klet. Vsaka kraljica mora namreč izbrati vino iz vinorodnega okoliša, ki se potem trži kot kraljičino vino. Morda se bo do prihodnjega leta le našel tudi ta pomemben sokandidat. Do takrat pa je Tanja v očeh članov vinogradniškega društva prava zmagovalka. Tudi zato, ker že sedaj ob vsaki prireditvi pridno pomaga društvu. In nenazadnje je med člani že slišati, da bi po vzoru drugih lokalnih kraljic tudi v Vojniku vsako leto izbirali kakšno …

 

Rozmari Petek

Foto: J. Vovk

 

 

Oglejte si tudi