Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

V Vojniku ni zmeraj lepo

Enajsti sedmi 2005 je bil za Vojničane pomemben dan. Takrat so namreč vojniški vinogradniki v prisotnosti eminentnih gostov svečano posadili potomko več kot 400 let stare trte z Lenta. Turistično društvo pa je posadilo mlado lipo, simbol Slovenije.
Trta ob občinski stavbi lepo uspeva. Na letošnji VIII. vinski trgatvi je obiskovalcem podarila več kot 30 velikih in popolnoma zdravih grozdov. Najtežji je tehtal celo 1,14 kilograma. Za trto v zadnjem času zavzeto skrbi Franc Dajčman. Uspelo mu jo je obvarovati pred peronosporo, oidijem in botritisom. Ni pa je mogel zaščititi (kljub mreži) pred domačimi nepridipravi – vandali. Ti so namreč nekaj še zelenih grozdov potrgali in jih pred občinsko stavbo razmetali ter pohodili. Žalostno!

 

Tudi lipa, posajena na zahodni stavbi občinske stavbe, se je v teh letih razrasla v pravo lepotico. Lipa lahko doseže častitljivo starost – tudi več kot 100 let. Znana je »turška« lipa. Niti hude nevihte s strelami drevesu navadno ne pridejo do živega. A vojniška lipa ni imela te sreče. Vandali so uničili tudi to vojniško znamenitost. Žalostno in skoraj neverjetno!

 

Na Jernejevo nedeljo 2006 so Vojničani proslavili dokončanje gradnje parkirišča, mogočnega stopnišča in lepo urejenega parka z vodometom pred cerkvijo sv. Jerneja v Vojniku. Graditelji so veseli, da kompleks služi svojemu namenu. Soseda Jožica večkrat pove, da tuji obiskovalci občudujejo lepo urejen prostor in da skoraj ne morejo verjeti, da so to zgradili Vojničani sami s prostovoljnim delom in prispevki. Prav na tem mestu mladi večkrat sprostijo svojo energijo, a žal na neprimeren način. Sad tega so poruvane cvetlice, polomljeni in poteptani cvetlični grmi ter velika količina odvrženih pločevink; kar mladim vsekakor ni v čast.

 

Pavle Leskovar

 

 

Oglejte si tudi