Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Spremljanje veljavnih predpisov in predpisov v postopku sprejemanja

Vas zanimajo veljavni predpisi, ki jih je sprejel slovenski parlament, ali morda predpisi, ki so šele v nastajanju ali se spreminjajo? Povezava zalednega sistema informacijske podpore postopkov priprave predpisov s spletnim pod-portalom E-demokracija (e-uprava.gov.si/e-uprava/edemokracija.euprava) omogoča enostavno spremljanje veljavnih predpisov, kot tudi predpisov v postopku nastajanja na enem mestu, kar je za uporabnike izrednega pomena.

Predvsem pa je ta del zelo koristen za nevladne organizacije (NVO), strokovne ter laične javnosti, ki na takšen način lahko sproti podajajo pripombe in predloge ter tako prispevajo k boljši zakonodaji. Tehnološki del projekta vodi Ministrstvo za pravosodje in javno upravo, za vsebinski del pa je pristojna Služba Vlade RS za zakonodajo. 

 

Slovenija je na natečaju za nagrado Združenih narodov s področja odličnosti v javni upravi s

projektom informacijske podpore postopkov priprave predpisov (IPP) osvojila drugo mesto.

Nagrada Združenih narodov s področja odličnosti v javni upravi (The United Nations Public Service Award - UNPSA 2012) je najbolj prestižno mednarodno priznanje za odličnost na področju javne uprave. Organizacija vsako leto nagrajuje ustvarjalne dosežke in prispevke, ki jih izvajajo institucije s področja javnega sektorja in ki vodijo do bolj učinkovite in odzivne javne uprave v državah po vsem svetu. UN Public Service Awards - UNPSA spodbuja strokovnost in preglednost javne službe in storitev.


V kategoriji »Izboljševanje participacije na področju odločanja z uporabo novih mehanizmov« je projekt IPP, ki ga je prijavilo Ministrstvo za pravosodje in javno upravo Republike Slovenije, med vsemi prijavljenimi državami severne Amerike in Evrope osvojil odlično drugo mesto. Na letošnji natečaj je bilo sicer v vseh štirih obstoječih kategorijah prijavljenih 470 projektov.


Projekt informacijske podpore postopkov priprave predpisov (IPP) predstavlja sistem, ki omogoča pokrivanje vseh bistvenih korakov v postopku sprejemanja predpisov in enotno poslovanje na vseh resorjih, ki so vključeni v postopek priprave in sprejemanja predpisov (vsa ministrstva in vladne službe, Generalni sekretariat Vlade RS ter Uradni list RS), velik poudarek projekta pa je namenjen tudi večjemu vključevanju prispevka zainteresirane javnosti k vsebinam predpisov.

 

Povzela 3.7.2012: Mojca Skale

Vir: http://www.mpju.gov.si/nc/si/medijsko_sredisce/novica/article/1328/5774/

Oglejte si tudi