Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
-1°C
SOB.
12°C
2°C
Oceni objavo

Pravni kotiček - Osebni stečaj

Postopek osebnega stečaja se sproži z namenom, da bi vsi upniki iz premoženja stečajnega dolžnika prejeli plačilo svojih navadnih terjatev do stečajnega dolžnika hkrati in v enakih deležih. Terjatve upnikov v delu, v katerem te niso plačane iz razdelitvene mase stečajnega dolžnika, ne prenehajo in jih lahko upniki uveljavljajo proti stečajnemu dolžniku tudi po koncu stečajnega postopka, če v zakonu ni drugače določeno. Posledica začetka postopka osebnega stečaja je tudi ta, da se ustavijo vse izvršbe, ki se v tistem trenutku vodijo proti dolžniku. Osebni stečaj je namenjen fizičnim osebam ter podjetnikom posameznikom (s. p.).

PREDLOG ZA ZAČATEK OSEBNEGA STEČAJA

Predlog za začetek postopka osebnega stečaja se vloži pri pristojnem okrožnem sodišču. Vloži ga lahko oseba, ki je prezadolžena (vrednost premoženja te osebe je manjša od njenih obveznosti) ali nelikvidna (če za več kot dva meseca zamuja z izpolnitvijo ene ali več obveznosti v skupnem znesku, ki presega trikratnik njene plače, nadomestil ali drugih prejemkov, ki jih prejema redno v obdobjih, ki niso daljša od dveh mesecev ali če je nezaposlena in ne prejema nobenih drugih rednih prejemkov ter za več kot dva meseca zamuja z izpolnitvijo obveznosti, ki presega 1.000 EUR). Skupaj s predlogom je potrebno predložiti poročilo/izjavo o stanju svojega premoženja, na katerem mora biti podpis notarsko overjen. Vsebovati mora popis vsega vašega premoženja (premičnega in nepremičnega), podatke o vseh transakcijskih računih (za vsak transakcijski račun je potrebno navesti podatke o njegovi številki in izvajalcu plačilnega prometa, ki ga vodi) in podatke o skupnem mesečnem znesku plače, pokojnine ali drugih rednih prejemkov ter o njihovih izplačevalcih ter izjavo, da je to vse premoženje, za katerega veste, in vsi transakcijski računi. Sodišče mora na podlagi poročila o dolžnikovem finančnem položaju presoditi, ali je dolžnik insolventen, in odločiti o začetku stečajnega postopka na podlagi te presoje.

STROŠKI POSTOPKA OSEBNEGA STEČAJA

Za začetek postopka je potrebno plačati predujem za kritje stroškov postopka. Predujem za kritje začetnih stroškov stečajnega postopka je enak:
1. znesku pavšalnega nadomestila za objave, ki v skladu s Tarifo nadomestil za objavo postopkov zaradi insolventnosti (Ur. L. RS, št. 93/2008 s spremembami in dopolnitvami) znaša 50 EUR + DDV, skupaj torej 60 EUR;
2. znesku najnižjega nadomestila upravitelja, ki v skladu s 6. odstavkom 5. člena Pravilnika o tarifi za odmero nagrade upravitelja v postopkih zaradi insolventnosti in prisilne likvidacije ter stroških, do povrnitve katerih je upravitelj v teh postopkih upravičen (Ur.l. RS, št. 91/2008 s spremembami in dopolnitvami; v nadaljevanju Pravilnik) znaša 1.420,50 EUR in
3. pavšalnemu znesku za kritje drugih stroškov stečajnega postopka, ki se konča brez razdelitve upnikom, ki v skladu s 22. členom Pravilnika znaša 473,50 EUR. Znesek predujma v skladu z navedenim torej znaša 1.954, 00 EUR. Kolikor sredstev nimate in ste socialno ogroženi, lahko zaprosite za brezplačno pravno pomoč v obliki oprostitve plačila predujma.

PRAVNE POSLEDICE ZAČETKA POSTOPKA OSEBNEGA STEČAJA ZA DOLŽNIKA

Dolžnika v stečajnem postopku zastopa stečajni upravitelj. Z začetkom postopka osebnega stečaja se poslovna sposobnost stečajnega dolžnika omeji tako, da:
1. ne more sklepati pogodb in opravljati drugih pravnih poslov ali dejanj, katerih predmet je razpolaganje z njegovim premoženjem, ki spada v stečajno maso,
2. brez soglasja sodišča ne more:

- najeti kredita ali posojila ali dati poroštva,
- odpreti novega transakcijskega ali drugega denarnega računa,
- se odpovedati dediščini ali drugim premoženjskim pravicam.

 

 STEČAJNA MASA

 Stečajna masa je premoženje stečajnega dolžnika, ki se v stečajnem postopku unovči za kritje stroškov postopka in plačilo terjatev upnikov.

V stečajno maso spadajo:
1. premoženje stečajnega dolžnika ob začetku tega postopka,
2. vse premoženje, doseženo z:

- unovčenjem stečajne mase,
- upravljanjem stečajne mase in
- izpodbijanjem pravnih dejanj stečajnega dolžnika, ter 

3. plača in drugi prejemki, ki jih dolžnik pridobi med postopkom osebnega stečaja, razen prejemkov, ki so izvzeti iz izvršbe (npr. socialni transferji, prejemki iz naslova odškodnine zaradi telesne poškodbe po predpisih o invalidskem zavarovanju ipd); izvzeti so tudi predmeti navedeni v 79. čl. ZIZ (npr. gospodinjski predmeti, hrana, kurjava, obleka, predmeti, ki so dolžniku, ki opravlja javno službo ali znanstveno, umetniško ali drugo delo kot poklic, nujno potrebni za opravljanje njegovega dela ipd.)

4. premoženje, ki ga stečajni dolžnik pridobi na podlagi dedovanja ali na drugi podlagi med postopkom osebnega stečaja.

ODPUST OBVEZNOSTI

Če je dolžnikovo premoženje premajhno za poplačilo vseh dolgov, dolžnik ni prost teh obveznosti. Upniki lahko te obveznosti uveljavljajo tudi po koncu stečajnega postopka.

Zato mora upnik, ki v stečajnem postopku ne odplača obveznosti, na sodišče, ki vodi postopek, pred zaključkom osebnega stečaja vložiti prošnjo za odpust obveznosti. Zelo priporočljivo je, da dolžnik za odpust obveznosti zaprosi že v predlogu za začetek osebnega stečaja. Če sodišče odobri odpust obveznosti, se odpustijo vse obveznosti oz. dolgovi dolžnika, ki so nastali do začetka osebnega stečaja, ne glede na to, ali so upniki svoje terjatve prijavili v stečajno maso ali ne.

Za kakršna koli pojasnila v zvezi s tem sem dosegljiva na : 041 361 153, Odvetniška pisarna Vojnik


Katja Koprivšek, odvetnica

Oglejte si tudi