Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Odpadno kartonsko embalažo za mleko in sokove (Tetra Pak) odlagamo v zabojnik za odpadno embalažo!

Kaj je kartonska embalaža za mleko in sokove? Z izrazom »kartonska embalaža za mleko in sokove« oziroma »odpadna embalaža Tetra Pak« označujemo vso embalažo, v katero polnimo tako imenovana tekoča živila. Poleg mleka in mlečnih izdelkov (jogurti, smetane in podobno) so to tudi sokovi in sadni napitki, ledeni čaji, juhe, paradižnikove mezge, krekerji in druga živila.
Embalažo Tetra Pak najbolj pogosto sestavljajo tri vrste materialov:
  • karton – daje obliko in trdnost,
  • polietilen (plastična masa) – varuje embalažo in izdelek v njej pred vlago ter hkrati povezuje različne plasti v embalaži,
  • aluminij - varuje izdelke pred svetlobo, mikroorganizmi (npr. škodljivimi bakterijami) in zrakom.

 

 

Kako pravilno ravnamo z izpraznjeno embalažo Tetra Pak?

Ko je embalaža Tetra Pak popolnoma prazna, je priporočljivo, da jo izperemo z vodo, nato odvihamo robove in jo stisnemo. Če ima pokrovček, jo tudi zapremo. Tako zavzame do 20-krat manj prostora kot embalaža, ki je ne zložimo. Odložimo jo v zabojnik za odpadno embalažo na ekološkem otoku in omogočimo recikliranje vseh sestavnih materialov embalaže ter izdelavo novih izdelkov. Odpadna embalaža Tetra Pak torej ne sodi v zabojnik za papir, četudi je večinoma sestavljena iz papirja oziroma kartona. 

 

Recikliranje in predelava odpadne embalaže Tetra Pak

V postopku recikliranja odpadne embalaže Tetra Pak v papirnicah pridobimo recikliran papir in karton, ki ju je mogoče nadalje uporabiti za proizvodnjo različnih izdelkov: lepenke, kartona, valovitega kartona, kartonske embalaže za jajca, papirnate vrečke, papirnate brisače, tulce, pisarniški papir in drugo.

 

Projekt Eko-paket

Ozaveščanju o pravilnem ravnanju z odpadno embalažo Tetra Pak je namenjen tudi projekt in nagradni natečaj Eko-paket, ki poteka v sodelovanju s programom Ekošola v slovenskih vrtcih, osnovnih in srednjih šolah (vanj sta vključeni tudi OŠ Vojnik in OŠ Frankolovo ter Vrtec Mavrica Vojnik z enotami). V okviru nagradnega natečaja otroke, učence in dijake spodbujamo, da pod vodstvom mentorjev kreativno ustvarjajo iz odpadne embalaže Tetra Pak. Tako sami spoznavajo, da je odpadna embalaža Tetra Pak uporaben material za izdelavo drugih izdelkov.

 

 Nadja Novak

 

 

Oglejte si tudi