Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Obletnice Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dobrna

Center za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) je na Dobrni prisoten že od konca 2. svetovne vojne. Skozi čas so se spreminjale potrebe uporabnikov storitev, uradni nazivi organizacije in lokacije delovanja. V zadnjem obdobju za otroke in mladostnike izvaja programe socialnega varstva, vzgoje in izobraževanja ter zdravstvenega varstva, za odrasle pa program socialnega varstva in zdravstvenega varstva. Del dejavnosti se odvija tudi na drugih lokacijah. V Celju deluje Dnevni center za otroke in mladostnike. Skupina odraslih uporabnikov od leta 2010 dnevno odhaja v VDC Vojnik, druga skupina pa v VDC Dobrna (Lokovina 11). Na naslovu Dobrna 41 deluje od oktobra 2013 ustvarjalnica Zvonček, prodajna galerija.

V letu 2014 smo se spomnili mejnikov v delovanju ustanove in slovesno praznovali 40-letnico ustanovitve prvega, poskusnega oddelka za učence, ki niso zmogli slediti programu oddelkov s prilagojeno vsebino; 30-letnico samostojnega delovanja (izločitve iz Združenih osnovnih šol Celje in organiziranja nove delovne organizacije, Zavoda za delovno usposabljanje Miha Pinter Dobrna) in 10-letnico delovanja Varstveno-delovnega centra Dobrna.

 

V počastitev jubilejev smo čez leto organizirali več dogodkov, namenjenih uporabnikom in uporabnicam, njihovim staršem in svojcem, zaposlenim ter lokalni skupnosti. Posebej smo ponosni, ker nam je na začetku oktobra uspelo izpeljati 1. posvet uporabnikov centrov za usposabljanje, delo in varstvo ter varstveno-delovnih centrov »Iz prve roke«. Na naše povabilo se je s prispevki odzvalo 60 uporabnikov s podpornimi osebami iz cele Slovenije, posveta pa se je udeležilo več kot 250 udeležencev. Za idejo in njeno uresničitev smo prejeli veliko pohval od udeležencev in strokovne javnosti.

 

Sredi leta je bilo zaključeno snemanje (in montaža) filma z naslovom Moja zgodba, v katerem so prikazane zgodbe in razmišljanja naših uporabnikov. Namen ustvarjalcev, sodelavcev Centra je bil, da približamo življenjske izkušnje ljudi z motnjo v duševnem razvoju večinski družbi. Načrtujemo, da bomo film prikazovali v osnovnih in srednjih šolah po Sloveniji. Prve projekcije so bile sprejete z velikim odobravanjem.

 

Pri izvedbi navedenih dogodkov nam je pomagalo več posameznikov, podjetij in organizacij iz lokalne skupnosti in od drugod, med drugim tudi Prostovoljno gasilsko društvo Lemberg, ki je z donacijo miz in klopi omogočilo dostojno pogostitev udeležencev posveta. Na tem mestu se članom PGD Lemberg in še posebej gospodu Aleksandru Škofleku iskreno zahvaljujemo. Iskreno se zahvaljujemo tudi drugim občanom iz občine Vojnik, ki ste prispevali donacije v denarju ali blagu.

 

V preteklih letih so naša ustanova in posamezniki prejeli veliko različnih priznanj in pohval za uspešno delovanje. Letos, v letu praznovanja jubilejev in obletnic Centra, se s ponosom spominjamo vsakega izmed njih. Še posebej smo veseli, da je tudi v lokalni skupnosti naše delo prepoznano kot kakovostno in strokovno. Občinski svet občine Dobrna je na slavnostni seji, ki je bila v petek, 13. junija, v dvorani Zdraviliškega doma na Dobrni našemu centru podelil zlati grb občine Dobrna za leto 2014.

 

V letu praznovanja jubilejev večjo pozornost posvečamo zbiranju dokumentarnega gradiva, vezanega na zgodovino našega centra. Tako vabimo vse, ki imate kakršno koli slikovno gradivo ali predmete, da nas pokličete. Slikovno gradivo ali predmete bomo skenirali ali fotografirali za arhiv centra. Dosegljivi smo na telefonski številki 03/780 10 00. Veseli smo, ker nam je uspelo pridobiti več fotografij iz let takoj po 2. svetovni vojni.

 

Skupnosti se želimo aktivno predstaviti, zato vas vabimo, da obiščete prostore VDC Vojnik na Celjski cesti 2b (nad delavnico Ostri). Odprt je od ponedeljka do petka med 8. in 12. uro. Vabljeni tudi v ustvarjalnico Zvonček, prodajno galerijo na Dobrni (ob hotelu Vita), ki je odprta od ponedeljka do sobote med 9. in 12. uro. Lahko si boste ogledali delovni dan naših odraslih uporabnikov in izdelke, ki jih je mogoče tudi kupiti. Veseli bomo vsakega obiska.

 

Naj se ob tej priložnosti zahvalim tudi vsem občanom in občankam občine Vojnik, ki spremljate dejavnost Centra ter spodbujate, podpirate in sprejemate naše uporabnike kot enakovredne člane skupnosti.

 

Mateja Čerenak,

CUDV Dobrna

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi