Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Mladim prijazna občina

V evropski listini o vključevanju mladih v lokalno in regionalno življenje je zapisano, da je dejavno sodelovanje mladih pri odločitvah in dejavnostih na lokalni ravni ključnega pomena, če hočemo zgraditi bolj demokratično, vključujočo in uspešno družbo. Lokalne in regionalne oblasti morajo zagotoviti, da se mladi ne le učijo o demokraciji in poslušajo o njej, temveč imajo tudi možnost, da jo uporabijo.
Občina Vojnik v želji, da zagotovi pogoje za sodelovanje mladih pri odločanju o zadevah, ki vplivajo na življenje in delo mladih v lokalni skupnosti, pripravlja Odlok o mladini. Izhodišče za pripravo odloka predstavlja Zakon o javnem interesu v mladinskem sektorju ter že omenjena Revidirana evropska listina o vključevanju mladih v lokalno in regionalno življenje. Namen odloka je uresničevanje javnega interesa v mladinskem sektorju v občini Vojnik v skladu z zakonom. Cilj odloka je celovito urediti položaj in delovanje mladih v občini Vojnik, pospešiti razvoj lokalne mladinske politike ter da občina postane kandidatka za prejem certifikata Mladim prijazna občina.

Z odlokom se bo opredelilo izhodišče za pripravo strateškega dokumenta – Lokalnega programa za mladino, ki bo predstavil celovit vpogled v razmere mladih v Občini Vojnik ter opredelil strateške cilje v mladinskem sektorju. Kot takšen bo služil za podlago za pripravo ukrepov na mladinskem področju in kot vodilo pri njihovem izvajanju. V odloku je opredeljena tudi Komisija za mladinska vprašanja, s katero bo omogočen prenos informacij med mladimi in pristojnimi akterji v organih občine Vojnik.  

V okviru Evropskega tedna mladih, ki je potekal med 26. majem in 2. junijem, se je 31. maja dogodil Mladinstival – festival mladinskega dela na Ljubljanskem gradu.

 

Namen prireditve, ki je vključevala vse ključne akterje iz mladinskega sektorja, je bil promocija mladinskega dela in pomena neformalnega učenja. V okviru Mladinstivala se potekale raznovrstne aktivnosti. Predstavnica občine Vojnik se je udeležila predavanja »Participacija mladih kot pogoj za pridobitev certifikata Mladim prijazna občina«. Mladinski svet Ajdovščina v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije, Evropsko prestolnico mladih Maribor 2013 in pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja že drugič podeljuje certifikat Mladim prijazna občina, tokrat za obdobje 2013-2017.

Certifikat Mladim prijazna občina se podeli tistim samoupravnim lokalnim skupnostim, ki v prijavi na poziv izkažejo uspešno izvajanje ukrepov s področij vertikalnih in horizontalnih mladinskih politik v skladu z opredeljenimi pogoji in kriteriji.

Evropski teden mladih smo obeležili tudi v občini Vojnik. V petek, 31. maja, smo za vse mlade nadobudne popotnike organizirali potopisno predavanje. Nina Majcen in Matjaž Pinter sta nas pogostila s črnim čajem in nam predstavila svojo izkušnjo iz 7-mesečnega potovanja po Aziji. Z besedo in sliko sta nas popeljala v eksotične kraje ter nam predstavila možnosti za raziskovanje daljnih dežel z bogato naravno in kulturno dediščino.

Med drugim so letos februarja organizirali akustični večer z naslovom Polet v akustično zgodbo. Predstavili sta se nam mladi glasbeni skupini 60 W ter Celeia Dukes. V stopnišču Občine Vojnik smo pripravili razstavo slikarskih del Ljuba Markiča – Hansa. V Mladinskem društvu Vojnik so ponovno oživeli kino v Kulturnem domu Vojnik ter nam predstavili film Stari pisker ter v goste povabili Iva Grobelnika.

Mladi s svojim delovanjem večkrat skušajo popestriti lokalno dogajanje. Obsežna vpetost v vsakdanji prostor na eni strani prinaša mnogo priložnosti za sodelovanje mladih na različnih področjih, kar omogoča izmenjavo dobrih praks, krepitev medkulturnega dialoga in v splošnem trajnostni razvoj v mladinskem delu v občini Vojnik.

 

Rebeka Dečman

koordinatorka mladinskih programov

Oglejte si tudi