Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Mateja Kreuh

Predsednica Krajevne organizacije Zveze borcev za vrednote narodno osvobodilne borbe Dobrna in članica predsedstva združenja Vojnik - Dobrna.
Kdo je Mateja Kreuh?


Mateja Kreuh je nova predsednica KO Zveze borcev za vrednote NOB Dobrna, soglasno izvoljena 17. 3. 2013 na občnem zboru ZB za vrednote NOB Vojnik – Dobrna. Rojena je leta 1976. Prihaja iz Šentjurja pri Celju. Od leta 2009 skupaj s partnerjem, starši in starimi starši živi v Lokovini. Po izobrazbi je komercialistka, diplomantka višje šole Abitura Celje. Od lanskega leta je samostojna podjetnica in poleg komercialne dejavnosti, ki jo opravlja za slovenskega naročnika, je učiteljica joge in ima diplomo za maserko. Med drugim jogo uči tudi v Termah Dobrna. Najrajši se v prostem času potepa po čudovitih kotičkih Dobrne s svojo psičko Kali in odkriva lepote našega kraja. Poleg narave je tudi velika ljubiteljica živali in nekaj prostega časa namenja tudi aktivnostim zbiranja hrane in ostalih potrebščin za živali v zavetiščih. Po naravi pravi, da je prijazna, komunikativna in rada v družbi nasmejanih in iskrenih ljudi. 

 

Zakaj si se odločila kandidirati za predsednico KO za vrednote NOB Dobrna?

 

Že tretje leto sem članica Združenja in dejansko me je za to navdušil moj oče Milan. Za to sem mu hvaležna, saj sem spoznala, da ZB ne dela samo na ohranjanju spomina na naše prednike, borce, ki so se borili za svojo svobodo in svobodo potomcev. Dejansko z Združenjem živijo na žalost včasih pozabljene vrednote, kot so pripadnost, tovarištvo, sočutje do sočloveka ipd. Združenje skrbi za svoje člane in starejše ljudi, na katere družba dostikrat pozablja. Veselim se, da se bom letos tudi sama udeležila takšnih obiskov, ki jih opravimo proti koncu koledarskega leta, v prazničnem času, ko so navadno ravno starejši osamljeni. S tem, ko jim naklonimo nekaj časa, jim podarimo najlepše darilo, da vedo, da niso pozabljeni. Da se vrnem h kandidaturi. Dejansko nisem imela ambicije postati predsednica, vendar beseda je dala besedo med člani in moj oče mi je predlagal kandidaturo, pa sem si rekla: 'Zakaj pa ne? Tudi jaz lahko kaj prispevam naši družbi.'

 

Kaj lahko Združenje pričakuje v času tvojega mandata? Imaš kakšne posebne cilje?

 

V tej smeri si bom prizadevala, da prispevam k prepoznavnosti Združenja. Vsekakor sem mnenja, da je potrebno mlajšo generacijo izobraziti o zgodovini slovenskega naroda in usodi, ki je Slovence doletela med drugo svetovno vojno, ter o njihovi borbi za našo zemljo. Mislim, da se v šoli o tem premalo učijo in otroci redko vedo, kaj se je takrat dogajalo. Tudi nas so o tem premalo poučili, tako da moramo zgodovino raziskovati sami. Pred kratkim sva s predsednico ZB za vrednote NOB Vojnik Dobrna Andrejo Stopar obiskali ravnatelja Osnovne šole Dobrna in me veseli, da ima interes sodelovati z nami na tem področju. Upam, da bo prisluhnila tudi Občina Dobrna. Trenutno sem v fazi prevzemanja predsedniške funkcije in se še učim, vendar že lahko opozorim na določene zadeve, ki bi jih bilo po mojem mnenju potrebno urediti. Obiskala sem spominsko obeležje (grob) na pokopališču, ki bi ga bilo potrebno prenoviti. Prav tako bi bilo potrebno označiti spominsko obeležje na Brdcah ter obnoviti obeležje poti XIV. divizije. Še v tem mesecu si bom vzela čas in skupaj s člani obiskala oz. prehodila pot XIV. divizije po Dobrni. Vsekakor bo za izvedbo vseh projektov potrebno dobiti soglasja Občine Dobrna in tudi dodatna finančna sredstva ali pomoč v kakšni drugi obliki. Tukaj želim tudi sama pomagati v smislu organizacije dobrodelnega dogodka, vendar boste o vsem izvedeli pravočasno, saj projekt še ni tako daleč, da bi ga razkrila. 

Jure Vovk

Oglejte si tudi