Logo MojaObčina.si
JUTRI
9°C
4°C
PET.
16°C
1°C
Oceni objavo

Ječmen je žito, ješprenj je oluščen ječmen ali ječmenova kaša. Kaj je ričet?

Danes je moderno kuhati. Za nekatere je to moda, za druge rutina. Vsak, ki si pripravlja sveže kuhano hrano, se izogiba nezdravim dodatkom in si pridela vsaj nekaj lastne hrane na vrtu, pozna stare slovenske jedi na žlico. Mira Štokovnik ima izostren okus in pozna skrivnosti prave mere dodajanja zelišč, da hrana postane in ostane okusna, zdrava in tekne ljudem.
Mira Štokovnik je gospodinja na kmetiji že trideset let. Izobrazila se je za trgovko in zaradi varstva svojih otrok ostala doma. Z možem Jožetom sta si ustvarila družino v Socki. Kmetija obsega tri hektare, kar je premalo za tržno pridelavo in veliko za obdelavo polj. Pridelujeta hrano, gojita prašiče in živino. Oba znata ravnati z živili, saj je Jože izučen pek. Na domačiji sta sama, otroka sta si ustvarila družini. Oba, Mira in Jože, sta predana društvena delavca, saj se vključujeta v delo TD Nova Cerkev in PGD Nova Cerkev. Mira ima že celo zbirko priznanj, ki jih je dobila na društvenih tekmovanjih v kuhanju golaža, praženega krompirja, bograča, ričeta in pohorskega lonca. Mira pravi, da prav kuhanje v ekipi pokaže kuharja v pravi luči. Treba se je usklajevati, sodelovati, dopuščati drugo mnenje in okus. Njen ričet je nežen, prav nič ne pika, je kuhan na tradicionalni način in brez dodatkov za aromo in okus. Pa tudi kruh je odličen.

 

Če ješprenju dodamo zelenjavo v pravem razmerju, dobimo čudovit okus

Ričet je preprosta kmečka enolončnica, ki jo pripravljamo kot samostojno jed, največkrat v hladnejših mesecih. Ričet v različnih krajih Slovenije pripravljajo različno. Vsaka gospodinja ima svoj najljubši recept, tudi Mira. Pri kuhi lahko sprostimo svojo domišljijo in naredimo jed z mesom ali brez njega. Verjetno tudi vi spadate med tiste, ki vas ričet pika. Pa ima ta jed po krivici takšno označbo. Jed je zdrava, primerna našemu podnebju, potrebam po kalorijah, pripravimo jo lahko za večkrat (shranimo v zamrzovalniku) in vsebuje poleg ješprenja še veliko zelenjave z domačega vrta. Ječmenova kaša vsebuje večje količine kalija, fosforja in magnezija ter različne vitamine. Bogata je s prehranskimi vlakninami, antioksidanti v njej pa pomagajo pri zaščiti pred boleznimi srca in ožilja. Odlična je za pripravo glavnih jedi, prilog in solat. Ječmen je zelo staro, že nekoliko pozabljeno žito, vendar se mu pišejo boljši časi. Raziskave so pokazale, da je ječmen edina rastlina, ki v velikih količinah vsebuje vse vodotopne vitamine, aminokisline in večino za življenje potrebnih elementov in snovi.

 

Ješprenj ni le za v ričet

Za pripravo ričeta potrebujemo oluščen ječmen oziroma ješprenj. Ješprenj se kuha približno 40 minut. Ker za štiričlansko družino v ričetu zadošča že dobra pest suhega ješprenja, je najbolje, če ga naenkrat skuhamo malo več, kuhanega in ohlajenega naložimo v posodice ter zamrznemo. Tako je hitro na voljo za juhico ali za kakšno drugo kuharsko specialiteto. Mira začne pripravo sestavin za ričet že prejšnji večer, ločeno namoči v vodo ješprenj in fižol. Zjutraj skuhamo fižol in ješprenj v kropu, očistimo in pripravimo zelenjavo, skuhamo svinjsko kračo in vse sestavine za pripravo dobrega ričeta so pripravljene. Mira opozarja mlade gospodinje, pazite na količino ješprenja, saj se žito zelo nakuha! Kuhan ješprenj uporabimo v raznih juhah, enolončnicah, odličen je tudi v rižoti. In kar je najboljše pri ričetu … drugi dan je odličen, če ne še boljši. Fižol lahko uporabimo svež ali zamrznjen. Na osebo dodamo en drobno narezan krompir. Recept si lahko prilagajate. Pomembno je, da kuhate počasi, na zmernem ognju in med stalnim mešanjem. In ne dodajajte moke, gostoto regulirajte z odpiranjem pokrovke!

Tekst in foto: Lea Sreš

Mirin recept za ričet

Sestavine za 6 oseb:

  • 25 dag ješprenja
  • 25 dag suhega fižola
  • 50 dag prekajenega mesa (krača, rebra)
  • sol
  • začimbe (lovorov list, majaron, poper)
  • 5 dag maščobe
  • drobno narezana zelenjava (1 čebula, 3 do 4 zrna česna,2 rumena in 2 rdeča korenja, gomolj zelene in peteršilja, zelen peteršilj, paradižnik, 6 krompirjev, por)

Postopek:

V večjem loncu  namočen fižol in ješprenj napol skuhamo. Posebej na olju pražimo nasekljano čebulo, ko postekleni, dodamo na drobno narezano korenje, por, paradižnik, sesekljan gomolj  zelene in peteršilja. Posolimo in dušimo 10 min. Dušeno zelenjavo dodamo ješprenju. Dodamo še na majhne koščke narezan krompir in fižol. Kuhamo še 30 minut na zmernem ognju.  Dodamo še majaron.

 

 




Oglejte si tudi