Če ješprenju dodamo zelenjavo v pravem razmerju, dobimo čudovit okus
Ričet je preprosta kmečka enolončnica, ki jo pripravljamo kot samostojno jed, največkrat v hladnejših mesecih. Ričet v različnih krajih Slovenije pripravljajo različno. Vsaka gospodinja ima svoj najljubši recept, tudi Mira. Pri kuhi lahko sprostimo svojo domišljijo in naredimo jed z mesom ali brez njega. Verjetno tudi vi spadate med tiste, ki vas ričet pika. Pa ima ta jed po krivici takšno označbo. Jed je zdrava, primerna našemu podnebju, potrebam po kalorijah, pripravimo jo lahko za večkrat (shranimo v zamrzovalniku) in vsebuje poleg ješprenja še veliko zelenjave z domačega vrta. Ječmenova kaša vsebuje večje količine kalija, fosforja in magnezija ter različne vitamine. Bogata je s prehranskimi vlakninami, antioksidanti v njej pa pomagajo pri zaščiti pred boleznimi srca in ožilja. Odlična je za pripravo glavnih jedi, prilog in solat. Ječmen je zelo staro, že nekoliko pozabljeno žito, vendar se mu pišejo boljši časi. Raziskave so pokazale, da je ječmen edina rastlina, ki v velikih količinah vsebuje vse vodotopne vitamine, aminokisline in večino za življenje potrebnih elementov in snovi.
Ješprenj ni le za v ričet
Za pripravo ričeta potrebujemo oluščen ječmen oziroma ješprenj. Ješprenj se kuha približno 40 minut. Ker za štiričlansko družino v ričetu zadošča že dobra pest suhega ješprenja, je najbolje, če ga naenkrat skuhamo malo več, kuhanega in ohlajenega naložimo v posodice ter zamrznemo. Tako je hitro na voljo za juhico ali za kakšno drugo kuharsko specialiteto. Mira začne pripravo sestavin za ričet že prejšnji večer, ločeno namoči v vodo ješprenj in fižol. Zjutraj skuhamo fižol in ješprenj v kropu, očistimo in pripravimo zelenjavo, skuhamo svinjsko kračo in vse sestavine za pripravo dobrega ričeta so pripravljene. Mira opozarja mlade gospodinje, pazite na količino ješprenja, saj se žito zelo nakuha! Kuhan ješprenj uporabimo v raznih juhah, enolončnicah, odličen je tudi v rižoti. In kar je najboljše pri ričetu … drugi dan je odličen, če ne še boljši. Fižol lahko uporabimo svež ali zamrznjen. Na osebo dodamo en drobno narezan krompir. Recept si lahko prilagajate. Pomembno je, da kuhate počasi, na zmernem ognju in med stalnim mešanjem. In ne dodajajte moke, gostoto regulirajte z odpiranjem pokrovke!
Tekst in foto: Lea Sreš
Mirin recept za ričet
Sestavine za 6 oseb:
- 25 dag ješprenja
- 25 dag suhega fižola
- 50 dag prekajenega mesa (krača, rebra)
- sol
- začimbe (lovorov list, majaron, poper)
- 5 dag maščobe
- drobno narezana zelenjava (1 čebula, 3 do 4 zrna česna,2 rumena in 2 rdeča korenja, gomolj zelene in peteršilja, zelen peteršilj, paradižnik, 6 krompirjev, por)
Postopek:
V večjem loncu namočen fižol in ješprenj napol skuhamo. Posebej na olju pražimo nasekljano čebulo, ko postekleni, dodamo na drobno narezano korenje, por, paradižnik, sesekljan gomolj zelene in peteršilja. Posolimo in dušimo 10 min. Dušeno zelenjavo dodamo ješprenju. Dodamo še na majhne koščke narezan krompir in fižol. Kuhamo še 30 minut na zmernem ognju. Dodamo še majaron.