Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Hormonska jogijska terapija

Alenka Košorok Humar, učiteljica hormonske jogijske terapije (HJT), bo gostovala v Vojniku v Fizioart fizioterapiji (Celjska cesta 24 b) 10. in 11. januarja 2015.

Kaj vse bi storili, da bi ustavili neusmiljen potek časa in let ter njihove posledice na oziroma v telesu? Neizbežna posledica je tudi upad hormonov oziroma njihovo neravnotežje, včasih tudi neuglašenost in lenobnost žlez z notranjim izločanjem – endokrinega sistema, enega najpomembnejših sistemov v našem telesu.

 

Alenka Košorok Humar je imela v življenju veliko priložnost, spoznala je znano učiteljico Dinah Rodrigues iz Brazilije, ki je razvila hormonsko jogijsko terapijo (Hormone yoga therapy), s katero se ukvarja že dvajset let – tudi na znanstvenem nivoju. Alenka je pri njej diplomirala, zdaj pa to vrsto joge že nekaj let uspešno in odmevno poučuje v Sloveniji.

 

Z leti (od približno 35. leta starosti) se delovanje hormonov oz. žlez z notranjim izločanjem zmanjšuje, kar pomeni, da jih je premalo (včasih tudi preveč). Vse vaje hormonske joge, oplemenitene s posebno tehniko dihanja in usmerjeno energetsko tehniko, spodbudijo delovanje hormonov, delujejo protistresno, zmanjšujejo simptome hormonskih nihanj in menopavze, vzbujajo eno samo radost življenja in povečujejo libido. Hormonska joga je namenjena tudi ženskam, ki imajo poudarjen sindrom PMS, težave z jajčniki ali ne morejo zanositi. Vsakodnevna praksa te joge me drugim ponovno aktivira delovanje jajčnikov, ščitnice, hipofize in nadledvičnih žlez. Vaje niso težke, treba pa jih je redno izvajati. Hitro se jih naučimo, zlasti ob misli, da resnično delujejo. Po znanstvenih raziskavah, ki jih je spodbudila Rodriguesova, se je nivo hormonov pri udeleženkah vaj zvišal za približno 254 odstotkov v štirih mesecih.

 

Alenka na delavnici nauči celotno zaporedje vaj, širokosrčno deli svoje znanje tudi glede vsakodnevnih stvari in prehrane, podaja ognjeno radoživost, te je polna tudi njena knjiga Hormonska joga. Izšla je pri Založbi Eno (Nova Gorica) leta 2014 in je že slovenska uspešnica. Veseli smo, da bomo lahko gostili v Vojniku priznano in predano učiteljico! 

 

Vesna Tajnšek

Foto: Milena Rupar

 

Oglejte si tudi