Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Hormonska joga

V podjetju Fizioart fizioterapija v Vojniku smo v mesecu marcu gostili Alenko Košorok Humar, avtorico knjige Hormonska joga, ki je izšla leta 2014 pri Založbi Eno (Nova Gorica) in je že slovenska prodajna uspešnica.
Avtorici knjige se je ponudila veliko priložnost, saj je spoznala znano učiteljico Dinah Rodrigues iz Brazilije, ki je razvila hormonsko jogo (Hormone yoga therapy), s katero se zdaj ukvarja (tudi znanstveno) že dvajset let. Pri njej je Alenka Košorok Humar diplomirala, zdaj pa to vrsto joge že vrsto let uspešno in odmevno poučuje v Sloveniji.

 

Z leti (približno od 35. leta naprej) se delovanje hormonov oz. žlez z notranjim izločanjem zmanjšuje, kar pomeni, da jih je premalo (včasih tudi preveč). Pogosto hormoni povzročajo težave že okrog dvajsetega leta. V telesu so odgovorni za delovanje vseh sistemov na fizični in psihični ravni. Hormonska joga nas usmerja, da vztrajno in pravilno izvajamo jogijske vaje ter s tem poskrbimo zase. Gre tudi za učinkovito alternativo vsem nadomestnim hormonskim terapijam, ki so kljub svoji trenutni modnosti ne nazadnje sama »kemija«, njihovi učinki pa še niso raziskani. Vse vaje hormonske joge, oplemenitene s posebno tehniko dihanja in usmerjeno energetsko tehniko, spodbudijo delovanje hormonov, delujejo proti stresu, zmanjšujejo simptome hormonskih nihanj in menopavze, vzbujajo radost življenja in povečujejo libido. Pravljičar bi rekel, da so hormoni pravljična zrna graha, me pa princeske, ki dobro čutimo nihanja v telesu.

 

Z vajami hormonske joge poskrbimo za svojo uravnoteženost, s tem pa za zdravje, postavo in čustva. Vaje temeljijo na hatha jogi, kundalini jogi in tibetanskih energetskih tehnikah. Hormonska joga je namenjena tudi dekletom oz. ženskam, ki imajo poudarjen predmenstrualni sindrom (PMS), težave z jajčniki ali ne morejo zanositi. Vsakodnevna praksa te joge med drugim ponovno vzpostavi delovanje jajčnikov, ščitnice, hipofize in nadledvičnih žlez. Vaje niso težke, treba pa jih je redno izvajati. Hitro se jih naučimo, predvsem ob misli, da resnično delujejo. Po znanstvenih raziskavah, ki jih je spodbudila Rodriguesova, se je nivo hormonov pri udeleženkah vaj zvišal za približno 254 odstotkov v štirih mesecih.

 

Izobraževanje bomo zaradi dobrega odziva in povpraševanja ponovili. Za dodatne informacije lahko pokličete na številko 040 606 037.

 

Vesna Tajnšek

Foto: Jure Vovk

 

Oglejte si tudi