Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Hemoroidi – bolezen sodobnega časa

Način življenja in dela, ki je v današnjem času do večine ljudi vse prej kot prizanesljiv, terja svoj davek tudi v smislu pogostejšega pojavljanja nekaterih bolezni. Med najpogostejše bolezni sodobnega časa sodijo tudi hemoroidi ali zlata žila (pogovorno hemeroidi), s katerimi se vsaj enkrat v življenju sreča približno polovica ljudi. V preteklosti so imeli največ težav s pojavom hemoroidov starejši in nosečnice, danes pa se najpogosteje pojavljajo pri ljudeh med dvajsetim in petdesetim letom starosti. Dolgotrajno sedeče ali stoječe delo, premalo gibanja, uživanje hrane s premalo vsebnostjo vlaknin in posledično težave pri odvajanju (kronično zaprtje) so tisti najpomembnejši dejavniki tveganja sodobnega časa, zaradi katerih lahko pride do njihovega pojava.

Kako pride do nastanka hemoroidov?    

V predelu zadnjika in spodnjega dela danke se nahajajo zadnjikove vene, ki postanejo ob zvišanju tlaka v trebuhu podobne krčnim žilam, se ob tem razširijo, stanjšajo in nabreknejo. Te nabrekle vene, ki lahko krvavijo, bolijo ali srbijo, imenujemo hemoroidi. Glede na mesto nastanka jih delimo na notranje in zunanje.

Notranji hemoroidi se pojavljajo v podsluznični plasti končnega dela danke, so prirojeni (prirojena šibkost ven), niso občutljivi za mehanske ali toplotne dražljaje in so najpogosteje vzrok za krvavitve iz danke. Kažejo se lahko samo s krvavitvijo, lahko pa se pridruži tudi zdrs hemoroida skozi zadnjično odprtino.

Zunanji hemoroidi se nahajajo ob zadnjiku. So manj pomembni kot notranji, toda bistveno bolj vplivajo na estetiko intimnih predelov telesa. Zaradi dobre oživčenosti kožnih delov zadnjika tudi pogosto bolijo. Večinoma so pridobljeni in nastanejo kot posledica nekaterih življenjskih navad. Najpogostejši vzroki za nastanek hemoroidov so povečana telesna teža, nosečnost, dolgotrajno sedenje ali stanje, nepravilna prehrana, napenjanje zaradi zaprtosti ali driske, kašljanje, kihanje, bruhanje, zadrževanje diha ob napenjanju med fizičnim delom, stalni tresljaji pri delu (poklicni vozniki) ipd.

 

Katere so najpogostejše težave, ki jih povzročajo hemoroidi?

Najpogostejše težave, ki se pojavijo zaradi hemoroidov, so: občutljivost ali bolečina med odvajanjem; živo rdeča krvavitev iz črevesa, ki obarva blato ali toaletni papir; srbenje okoli zadnjika in sluzast izloček iz zadnjika; pekoč občutek in občutek neizpraznjenega črevesa. Okoli zadnjične odprtine se lahko pojavijo tudi bulice (v velikosti od graha do oreha).

 

Kaj lahko ob pojavu hemoroidov storimo sami?

Glede na težave, ki se običajno pojavljajo zaradi hemoroidov, je svetovanje za lajšanje težav pri hemoroidih usmerjeno na eni strani v lajšanje težav z zaprtjem in odvajanjem, ki je pogosto vzrok za pojav in poslabšanje hemoroidov, in na drugi strani v lokalno zmanjšanje draženja in krvavitev, ki so spremljajoči znaki ob pojavu hemoroidov. Na trgu je veliko pripravkov (mazil, krem, svečk ipd.) za lajšanje tovrstnih težav, ki jih lahko, po pogovoru s pacientom in prepoznavanju njegovih težav, svetujemo v lekarni. 

Za preprečevanje tako nastanka hemoroidov kot tudi zaprtja je zelo pomembno, da uživamo hrano z dovolj vlakninami, hrano, bogato s svežim sadjem in zelenjavo, oreščki in polnozrnatimi žiti, ter da se dovolj gibamo. Če kljub vsemu pride do težav z zaprtjem, svetujemo dodatek rastlinskih vlaknin ali odvajal, ki povečajo volumen in zmehčajo blato. Pri zaprtju, ki traja več dni, svetujemo uporabo svečk z glicerolom, ki hitro delujejo (v roku 1 ure do 2) in preprečujejo tudi poškodbo črevesa ob odvajanju. Z odvajali ne smemo pretiravati, saj tudi driska lahko vodi v pojav hemoroidov.

Za samo lokalno lajšanje hemoroidov je zelo pomembna ustrezna higiena zadnjičnega predela, svetuje se tudi uporaba sedečih kopeli. Za nego priporočamo uporabo blagih, nedišečih mil, zadnjični predel je treba po uporabi mila dobro sprati z vodo in ga obrisati z nedišečim toaletnim papirjem. Priporočljiva je tudi uporaba vlažilnih čistilnih robčkov za hemoroide, ki obolelo mesto dodatno razkužijo, hladijo in osvežijo. Od sedečih kopeli se priporoča kopel iz hrastovega lubja (32–37 °C) od 15 do 20 min, ki jo ob akutnih težavah izvajamo dnevno, ob izboljšanju težav pa dva- do trikrat tedensko, vendar ne dlje kot dva do tri tedne zapored.

Za zmanjšanje vnetja in draženja sluznice, za hlajenje zadnjičnega predela ter za odpravljanje občutka srbenja so v lekarni brez recepta na voljo mazila, geli in svečke. Mazila z nastavkom in svečke so namenjeni za notranjo uporabo in jih svetujemo zjutraj in zvečer po iztrebljanju, mazila za zunanjo uporabo pa se nanašajo večkrat dnevno. V pripravkih za hemoroide so pogosto učinkovine naravnega izvora, ki blažijo bolečino in pospešujejo celjenje prizadetega področja. To so izvlečki aloe vere (pospešuje celjenje, blaži vnetje), divjega kostanja (poveča čvrstost kapilarne stene), hialuronska kislina (pospeši celjenje, blaži vnetje, zmanjšuje krvavitve), gliciretinska kislina (preprečuje vnetje, pospešuje celjenje); zraven teh snovi pa je dodan lokalni anestetik, ki blaži bolečino in srbečico. Tudi naš Galenski laboratorij izdeluje Mazilo za hemoroide, ta vsebuje cinkov oksid, bizmutov subgalat, lidokain, beli vazelin in tekoči parafin. Mazilo lajša vnetje in pospešuje celjenje sluznice, zmanjšuje občutek bolečine in srbenja, namasti danko in olajša tudi izločanje blata.

Za samozdravljenje akutnega hemoroidalnega sindroma so na voljo tudi tablete (Detralex), ki jih bolnik po nasvetu farmacevta ali zdravnika jemlje en teden. Za lajšanje bolečine, ki spremlja hemoroide, svetujemo paracetamol, odsvetujemo pa uporabo acetilsalicilne kisline, diklofenaka ali ibuprofena.

 

Če imate občutek, da so težave resne ali ne izzvenijo v sedmih dneh samozdravljenja, morate obiskati zdravnika. K zdravniku napotimo tudi bolnike, mlajše od dvanajst let. Nosečnicam, ki imajo blage težave, lahko svetujemo le ustrezno higieno, sedeče kopeli in lokalno uporabo protektivov (na primer vazelin), pri hujših težavah svetujemo obisk zdravnika.

 

Informativni kotiček

 

Sporočamo vam, da je Lekarna Vojnik odprta od ponedeljka do petka med 8. in 18. uro, ob sobotah pa med 8. in 12. uro.

 

V skrbi za vaše zdravje vas lepo pozdravlja kolektiv Lekarne Vojnik.

 

Avtorici: Mateja Kadilnik, mag. farm., Lekarna Vojnik

                Ina Majer, študentka farmacije

 

Oglejte si tudi