Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Do jeseni bomo prenehali z deli v mejicah in na obrežjih vodotokov

Večina nas že komaj čaka pomlad! Vsa narava se bo zdaj zdaj prebudila in z njo tudi delo v okolici hiš, na vrtovih, njivah in travnih. Mnogi tudi pozimi nismo spali, saj je potekalo redno obrezovanje sadnega drevja, redčenje mejic in obvodne vegetacije, obrezovanje glavatih vrb. A ta dela se sedaj zaključujejo.
Pomlad že nekoliko odstira tančico. Na gozdnem robu je v jutranjih urah že več živžava. Ptice so mnogo bolj živahne, kot so bile denimo pred mesecem dni. Sove so ravno na višku svatovanja, k nam se vračajo tudi ptice selivke. Ne bo dolgo, ko bodo liščki, ščinkavci, sinice, škorci in drugi ptiči zasedli mesta v drevju in grmovju. Jutranje žvrgolenje nam pove, da se pripravljajo na svatovanje in gnezdenje. Večina ptic gnezdi nekje v krošnjah dreves in grmov, v duplih ali pa na varnih tleh v goščavi.

Zaradi varstva ptic in drugih živali, ki gnezdijo in se hranijo v grmovju, je delo v mejicah časovno omejeno. Zato naj se z začetkom marca dela v mejicah po večini zaključijo, predvsem žaganje in podiranje krošenj. Nadaljuje naj se pospravljanje obrezanega vejevja stran od vodotokov, spravljanje vejevja na kup oz. kompost ter grabljenje travniških površin.

V tem primeru pregovor »Bolje pozno kot nikoli« ne velja. Čas za rez mejic in čiščenje ob potokih bo ponovno v jeseni in pozimi. V tem času je treba biti pozoren na prebivalce mejic in obrežne vegetacije. Gnezdo z jajci hitro spregledamo, morebitna škoda pa je nepopravljiva.

Če želite opazovati, kako so se ptice vselile v vašo mejico, vstanite zgodaj, okoli šeste ure zjutraj. Potuhnite se v bližino mejice ob kakšno deblo večjega drevesa. Najbolje je, da se pokrijete s temno odejo in počakate 10–15 minut. Kmalu se bodo pred vašimi očmi pričeli ptičji svatbeni plesi in ušesom prijetne melodije.

 

Gregor Kalan

Zavod RS za varstvo narave

Oglejte si tudi