Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

XII. Ocenjevanje vin (letnik 2014)

Za vinogradniki je zelo zahtevno leto, saj je bilo pri pridelavi grozdja in vina prisotnih veliko padavin in rastlinskih bolezni, posebej oidija. Trto so napadali škodljivci: ameriški škržat in gosenice, v vinu pa so bile nizke sladkorne stopnje in visoke kisline. Kljub temu so vojniški vinogradniki v ocenitev prinesli kar 101 vzorec. To društvo uvršča med 57 društvi vinorodne dežele Podravje na presenetljivo drugo mesto, in sicer takoj za vinogradniki iz Šmarij in Virštanja. To lahko pomeni, da društvo kljub menjavi generacij dobro deluje, česar smo veseli. Osnovni cilj oz. moto delovanja društva niso visoke ocene, ampak dobro vino v vseh kleteh.

 

S sloganom Dobro nagradim, slabo kaznujem je komisija pod vodstvom Antona Vodovnika na prireditvi XII. Ocenjevanje vin (letnik 2014) ocenila 101 vzorec vin vojniških vinogradnikov. Podelila je 39 zlatih in 46 srebrnih diplom oz. medalj (mednje se je uvrstilo tudi društveno vino Vojničan z oceno 18,20); izločila pa 14 vzorcev zaradi napak v vinu. Komisije v Vojniku so vsako leto pri ocenjevanju zelo stroge, saj so med 1519 vzorci izločile kar 322 vzorcev. Vsem, ki so bili zaradi napake v vinu izločeni, smo poslali po pošti ocenjevalne liste s podatki, kaj je bilo z vinom narobe. Povprečna ocena letnika 2014 je 17,92. Z veseljem poročamo, da imamo vsako leto več vzorcev arhivskih vin. Med temi pa je tudi vino novega člana, g. Vozliča, laški rizling letnik 2011 (ledeno vino) doseglo najvišjo oceno 19,40.

 

V lepih stranskih prostorih Kulturnega doma v Vojniku je ocenjevanje potekalo na profesionalnem nivoju. O tem so se lahko prepričali številni vinogradniki in gostje, med njimi tudi župnik in župan. Mirko Krašovec je kot že tolikokrat prostor okrasil s pravkar močno ozelenelo trto. Na posameznih mladikah so bili razviti že tudi po trije grozdiči. V tem ambientu so nagovori predsednika, župnika, župana, predvsem pa predsednika ocenjevalne komisije, mag. Antona Vodovnika (častnega člana društva), še posebej lepo izzveneli.

 

Nejeverne Tomaže, ki dvomijo o korektnosti ocenjevanja, pa operativna skupina, ki je v ta projekt kot pretekla leta vložila veliko truda, iskreno vabi, da se na naslednjem, že trinajstem ocenjevanju vin (letnik 2015) o tem sami prepričajo.

 

Na prireditvi IX. Praznik vina, salam in kruha, ki bo v soboto, 9. maja 2015, ob 19. uri v večnamenski dvorani v Vojniku pa bomo podelili: bilten ocenjevanja, priznanja – medalje za nagrajena vina, kozarce za vina nad oceno 18,10, priznanje – brentače za prvake sort, priznanje – plaketo za šampiona rednih trgatev in plaketo za vinarja leta. Poleg tega bomo nagradili prizadevanja za lepo urejen ljubiteljski vinograd in lepo urejeno brajdo. Zahvalili se bomo tudi gospodinjam za spečen kruh za razstavo Kruh iz mamine peči, razdelili priznanje s VI. Salamiade in razglasili častne člane društva.

 

Vsa ta priznanja so pri članih dosegla lep odziv, saj jih v svojih prostorih razstavijo in radi pokažejo svojim gostom. Odlično vino v gospodarjevi kleti je dobra referenca, kar pa je tudi cilj delovanja našega društva. Res pa je tudi to povezano s precejšnjimi stroški; npr. že prispevek za vzorec je visok, čeprav niti ne pokrije vseh stroškov. Zahvala gre vsem, ki ste se ojunačili in prinesli svoj pridelek v ocenitev, sebi v veselje in potrditev pravilnega dela v kleti. 

 

Pij malo, pij dobro!

 

Pavle Leskovar  

Foto: Jure Vovk                  

Oglejte si tudi