Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za ponedeljek, 05.12.2016

delno oblačno
Ponoči se bo oblačnost od jugozahoda prehodno širila tudi nad osrednjo in del vzhodne Slovenije. Po nekaterih nižinah bo zjutraj megla. Najnižje jutranje temperature bodo od -7 do -2, na Primorskem od 0 do 5 stopinj C.
-3°C | 5°C
torek, 06.12.2016
-6°C | 11°C
sreda, 07.12.2016
-4°C | 5°C
četrtek, 08.12.2016
-5°C | 8°C
petek, 09.12.2016
-8°C | 8°C
Opozorila
Nedelja, 4.12.2016 ob 16h
Dodatnega opozorila ni.
-3°C
5°C
delno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Obvestila Društva

Dvanajsti kletarski večer VVD Vojnik


DRUŠTVA

| |
19.01.2015      9:21
A A

Dvanajsti kletarski večer VVD Vojnik


Za vinogradnike je bilo leto 2014 zahtevno, saj so vremenske razmere, rastlinske bolezni in škodljivci nekaterim zdesetkali pridelek. Tudi kletarjenje bo bolj zahtevno, grozdje je imelo letos manj sladkorja in visoko stopnjo kisline. Delovna pokušina mladih vin je bila zato še posebej dobrodošla.


Deli:

Kar 86 vzorcev vin (v dvanajstih letih se je skupaj nabralo že 987 vzorcev) so vojniški vinogradniki prinesli v presojo mentorici Tadeji Vodovnik Plevnik, specialistki za vinarstvo s KGZS Maribor. Na svoji domačiji v Virštanju kletari vino iz grozdja 7.000 trt oz. 10 sort (suha vina), kar kaže, da ima tudi dobre praktične izkušnje.

 

Vsem vzorcem so izmerili žveplo, suho snov BX in kislino ter izpisali vzorčni list – vse je potekalo anonimno. Strokovnjakinja je vsak posamezni vzorec podrobno pregledala, pokomentirala in svetovala, kako odpraviti napake. Prisotni so lahko sami spoznali napake v vinu: boekser, česnov boekser, jajčni boekser, etil acetat, gumi boekser, miševino, gren, oksidacijo, preveč ali premalo žvepla, visoko kislino itn. Pri napakah je treba ukrepati takoj: pretok, zračni pretok, žveplanje, uporaba enoloških sredstev, uporaba vinskih droži ter stalna nega in opazovanje. Potekala je prava učna ura enologije. Odsotnim članom so vzorčni list z navodili za odpravo napak poslali po pošti, prisotni so ga prejeli takoj.

 

Strokovnjakinja pravi, da lahko kletarimo dobra vina samo iz zdravega in dozorelega grozdja. Meni, da so na splošno prinesena vina dobra, nekaterim je že napovedala visoke ocene na XII. Ocenjevanju vin 13. aprila 2015. Prav tako ugotavlja, da imamo edini tak način izobraževanja in predvsem obveščanja članov društva v vinorodni deželi Podravje (čeprav v njej deluje 57 vinarsko-vinogradniških društev). Zato na tem mestu vabimo preostale člane, da izkoristijo to priložnost izobraževanja (strošek ni visok). Avtor prispevka lahko potrdi, da so taka izobraževanja nujna in da prinašajo rezultate. Sam je lani prinesel vzorec sorte chardonnay in po odpravi napak (premalo žvepla, boekser) je na ocenjevanju v mesecu aprilu dosegel oceno 18,10 ter prejel zlato priznanje.

 

Za strokovno izpeljan projekt gre zahvala prizadevni operativni skupini, v kateri je sodelovalo enajst članov; predvsem pa Miranu Kovaču, ki je zaslužen, da projekt zadnja leta poteka na najvišjem strokovnem nivoju. Zahvaljujemo se tudi prijaznemu gostitelju – PGD Vojnik.

Posebna zahvala gre mentorici Tadeji Vodovnik Plevnik za desetletno mentorsko delo – ima namreč ogromno zaslug, da so vojniška vina zdaj prepoznavna po celotni Sloveniji.

 

Na kletarskem večeru so sodelavci KZ Vojnik predstavili enološka sredstva iz svoje zaloge. Predavateljica je podrobno razložila njihov namen in način uporabe.

 

Društvo kliče na svidenje do meseca aprila, ko se bomo srečali na ocenjevanju vin. Medse pa vabimo tudi nove člane. Včlanite se lahko v nakupovalnem centru KZ Vojnik.  

       

Pavle Leskovar 

Foto: Miran Kovač                   

 





0 (Bodi prvi!)
Oceni članek
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Vojnik!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Ogledalo
Številka: 112
Izšla: 22.09.2016
Poglej Pdf

Bodite prvi pri oddaji mnenja.