Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Vsakemu gospodinjstvu ena rož'ca

April je čas, ko ob vseh mogočih spomladanskih opravilih poskrbimo tudi za ozelenitev in ocvetličenje svojih domov. K temu vsako leto namigne tudi Turistično društvo Frankolovo, ko pripravi aprilski cvetlični sejem in vsakemu gospodinjstvu podari eno lončnico. Le odpeljati ali sprehoditi se je treba do graščinskega parka, kjer je poleg glavnih elementov sejma, to je rož in drugih sadik, mogoče videti, slišati, kupiti ali zaužiti karkoli iz pestre sejemske ponudbe.
Tisto nedeljo je bil sicer vremensko muhast april izjemno radodaren s toplim sončnim vremenom, čeprav je bilo za vsak primer celotno sejemsko dogajanje varno spravljeno pod velikim šotorom. Domači in drugi mojstri so na »štantih« ponujali marsikaj ne le zanimivega, ampak tudi poučnega. Tako je npr. čebelarska stojnica med drugim opozarjala na vse bolj ogrožen obstoj čebel, konopljina je ponujala zdrave in zdravilne izdelke iz konoplje, pridelane pod okriljem socialnega podjetja v Lindeku, ekološko naravnanost je potrjeval strugar s svojimi lesenimi skledami in gospa z všečno izdelanimi suhimi rožami iz naravnih materialov.

 

Živahen sejemski utrip je dopolnjeval bogat srečelov, iz mobilnih kuhinj so prihajale tople »štravbe« in jedi z žara, v paviljonu so poskrbeli za odganjalce žeje, na plesišče pa so vabili Vižarji s pevko Melito Painkret. Ker bo društvo letos dopolnilo 60 let delovanja, so izžrebali šest srečnežev, vsak od njih je domov odnesel paket desetih rož. Po celotnem prireditvenem prostoru so se ves čas pridno gibale »rumene majice« in skrbele, da je vse teklo tako, kot so si v društvu zastavili. Tisti pa, ki smo se dogajanja le udeležili, lahko napisanemu brez dvoma pritrdimo.

 

Sonja Jakop

Oglejte si tudi