Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Druženje ob peki vola na žaru

Med vsakoletnimi prireditvami ob praznovanju krajevnega praznika so tudi dogodki, ki so namenjeni sproščanju in zabavi. Prostovoljno gasilsko društvo Nova Cerkev poskrbi za druženje ljudi ob peki vola na žaru, revijo ansamblov, hitrostno gasilsko tekmovanje in tradicionalno gasilsko noč.
Za obiskovalce prireditev ob krajevnem prazniku je posebno doživetje peka vola na žaru, to je dan, ko se veliko krajanov odloči, da bodo na jedilnik uvrstili prav to meso. V Novi Cerkvi so pekli vola že petnajstič. Zanimivo je, da je vol na žaru dejansko telica, ki ima bolj mehko in okusno meso. Ekipa kuharjev je za letošnjo prireditev kuhala pod taktirko Draga Založnika in Brigite Jezernik. V skupini so bili Franc Šega, Stanko Majcen, Janez Kračun, Bogdan Ogrizek, Branko Jezernik, Mira in Jože Štokovnik, Silva Jezernik, Irena Kraljič, Danica Jezernik, Jani Kovač, Janez Goričan, Peter Melanšek, Julijana Jezernik, Manca Cehner, Jože Dušak in Robi Ribič.

 

Vas zanima postopek priprave in peke vola na žaru? Pogoj za okusno meso je žival, ki so jo krmili s suho krmo, v starosti do dvajset mesecev. V ožji ekipi sodeluje šest kuharjev, ki začnejo s peko ob eni uri ponoči. Pri namestitvi vola je potrebna pomoč viličarja in Vlada Sentočnika mlajšega. Seveda so kuharji ohranili kot skrivnost, katere začimbe so uporabili. Meso za prve goste je pripravljeno ob pol deseti uri dopoldne, ko odrežejo prve kose. Običajno dobijo okoli osemsto obrokov mesa, ki je namenjen nastopajočim, gostom in obiskovalcem. Za pripravo vola porabijo štiri metre bukovega lesa, ki ga je letos podaril Anton Žerjav iz Velike Ravni.

 

V sklopu prireditev so se pod šotorom predstavili na reviji ansamblov Fantje z Dobrne, Tapravi gasilci, Klateži, Trs,  Kar tako, Joškova banda, Godba na pihala Nova Cerkev in avstrijska godba iz Sankt Veita. Revijo ansamblov je povezoval Klobasekov Pepi.

 

Uvrstitve na hitrostnem gasilskem tekmovanju za prehodni pokal so si razdeli med moškimi ekipami PGD Zreče, PGD Vitanje in PGD Oplotnica; med ženskami so članice iz PGD Socka premagale PGD Šempeter in PGD Oplotnica. Tradicionalna gasilska noč, ki je privabila veliko obiskovalcev, je seveda trajala pozno v noč.

 

Lea Sreš in Slavko Jezernik

Fotografije: M. Jambriško in arhiv PGD Nova Cerkev

Oglejte si tudi