Vas zanima postopek priprave in peke vola na žaru? Pogoj za okusno meso je žival, ki so jo krmili s suho krmo, v starosti do dvajset mesecev. V ožji ekipi sodeluje šest kuharjev, ki začnejo s peko ob eni uri ponoči. Pri namestitvi vola je potrebna pomoč viličarja in Vlada Sentočnika mlajšega. Seveda so kuharji ohranili kot skrivnost, katere začimbe so uporabili. Meso za prve goste je pripravljeno ob pol deseti uri dopoldne, ko odrežejo prve kose. Običajno dobijo okoli osemsto obrokov mesa, ki je namenjen nastopajočim, gostom in obiskovalcem. Za pripravo vola porabijo štiri metre bukovega lesa, ki ga je letos podaril Anton Žerjav iz Velike Ravni.
V sklopu prireditev so se pod šotorom predstavili na reviji ansamblov Fantje z Dobrne, Tapravi gasilci, Klateži, Trs, Kar tako, Joškova banda, Godba na pihala Nova Cerkev in avstrijska godba iz Sankt Veita. Revijo ansamblov je povezoval Klobasekov Pepi.
Uvrstitve na hitrostnem gasilskem tekmovanju za prehodni pokal so si razdeli med moškimi ekipami PGD Zreče, PGD Vitanje in PGD Oplotnica; med ženskami so članice iz PGD Socka premagale PGD Šempeter in PGD Oplotnica. Tradicionalna gasilska noč, ki je privabila veliko obiskovalcev, je seveda trajala pozno v noč.
Lea Sreš in Slavko Jezernik
Fotografije: M. Jambriško in arhiv PGD Nova Cerkev