Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Vojniški vinogradniki praznujemo 10. obletnico

10. jubilejno ocenjevanje vin letnika 2012 je potekalo v lepih prostorih prizidka Kulturnega doma v Vojniku. Komisija pod vodstvom mag. Antona Vodovnika je kakor po navadi s strogim kriterijem ocenila 157 prinešenih vzorcev. Podelila je 77 zlatih in 48 srebrnih diplom – medalj. Povprečna ocena pa je na veliko veselje organizatorjev prvič dosegla oceno 18,10, kar je bila dolgoletna želja in cilj vojniških vinogradnikov. Ves 10-letni trud pri izobraževanju je sedaj bogato poplačan!
Vse se pa letos vrti okoli številke 10: 10 let društva, 10 kletarskih večerov (strokovna pokušina mladih vin), 10 prikazov rezi, 10 prikazov zelenih del, 10 predavanj o varstvu vinske trte, 10 predavanj o pripravi na trgatev, 10 izletov in 18,10 najvišja povprečna ocena. Desetkrat je bil vodja ocenjevanja mag. Anton Vodovnik, mentorica Tadeja Vodovnik Plevnik pa je zaradi bolezni hčerke manjkala samo na 10. jubilejnem ocenjevanju.

 

V desetih letih so komisije ocenile 1302 vzorca, podelile 482 zlatih, 453 srebrnih, 64 bronastih diplom – medalj. Kako je trnova pot do priznanja – medalje in kako je strog kriterij komisije, dokazujejo tudi 303 izločeni vzorci (napake v vinu).

 

Organizatorji se radi spominjajo prvega ocenjevanja leta 2004 v gostišču Lovec in izjemno strmih stopnic v klet, roza zaves in prtov ter velike treme organizatorjev pred ocenjevanjem. In kdo se je v teh letih trudil, da je bila izjemno zahtevna naloga korektno, zadnja leta pa po oceni komisije odlično opravljena: Franci Bezovšek, Ivan Pušnik, Jože Šabjan, Ivan Majcen, Pavel Leskovar nato pa še Franci Kuzman, Karl Šander, Miran Kovač, Peter Martič pod vodstvom predsednika Mirka Krašovca, da omenimo samo nekatere. Vsem velja vse priznanje. Ocenjevanja pa so zanimivo poleg Gostišča Lovec potekala še v starem župnišču v Vojniku, v KZ Vojnik, Kašči v Novi Cerkvi, sedaj pa v res primernih prostorih Kulturnega doma v Vojniku.

 

Vojniški samo ljubiteljski vinogradniki so dokazali, da se tudi na naših vinorodnih legah da pridelati odlična vina. Seveda brez truda, brez izobraževanja ni uspeha! To je tudi odziv tržnim pridelovalcem, da korajžno ponudijo svoja kvalitetna vina oziroma da se s trto zasadijo nova zemljišča. Mogoče pa bi bil cilj, da tudi v naših gostiščih postrežejo z domačim vojniškim vinom. Lahko bi se organizirala prodaja v vinotočih, zidanicah ali organizirala vinska cesta. Naši predniki (Kramaršek, Pušnik, Kadiunik …) so dokaz, da je to še kako možno. Cilj skupna povprečna ocena društva 18,10 je dosežen, a je tudi izziv za še več. Povsem »svež«, mlad član društva Domen Jevšenak iz Verpet pri Frankolovem, ki je letos dosegel za vino laški rizling izbor najvišjo oceno 18,97, pa je upanje, da bo to možno. Na mladih svet stoji!

 

Z velikim veseljem – zadovoljstvom v teh desetih letih aktivno sodeloval pri vseh projektih in skrbno zapisoval

 

tajnik Pavle Leskovar.

Oglejte si tudi