Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Vojniški vinogradniki praznujejo

»Preljubo veselje, oj, kje si doma?
Povej, kje stanuješ, moj ljubček srca!
Po hribih, dolinah za tabo hitim,
te videti hočem, objeti želim.«

A. M. Slomšek

 

Preljubo veselje smo našli vinogradniki, salamarji, gospodinje in ljudje dobre volje na zaključni prireditvi IX. Praznik vina, salam in kruha. Neštetokrat smo slišali, da je bilo leto 2014 za vinogradnike precej muhasto in naporno. Trta je kot otrok; ko se rodi, ves čas potrebuje posebno nego, ljubezen in sonce. Večkrat ima svoje muhe in je nagajiva, vendar smo ji s pomočjo strokovnega znanja nekoliko kos. In ko vino pripeljemo v klet, takrat se začne puberteta, ki je polna muh in nadlog. Ogromno truda, skrbi in znanja je potrebno, da vino pripeljemo do njegove zrelosti in kakovosti. Kot vsako leto nas je tudi letos pričakala bogato okrašena dvorana. Pridne in ustvarjalne roke gospoda Krašovca so zopet ustvarile pravo pašo za oči in srce. Besede in pesmi v tako čudovitem prostoru zvenijo še posebej slavnostno in občuteno. Dvorana se je napolnila do zadnjega kotička s prijatelji, znanci, gosti in ljudmi, ki spoštujejo in častijo vino ter žulje in zgarane roke vinogradnika in kmeta.

 

Na prireditvi so bila podeljena priznanja častnim članom društva. Ljudem, ki so s svojim delom več let prispevali k dobrobiti in ustvarjalnosti društva. Častni člani so postali Hedvika Kovač, Drago Medved, Marjana Kolenko in Edvard Kužner. Ker je bilo lansko leto izredno zahtevno in nepredvidljivo za pridelavo in vzgojo, so bili vsi prejemniki priznanj upravičeno ponosni. Napovedi so bile zelo pesimistične, vendar so bili rezultati presenetljivi. Naziv vinar leta VVD Vojnik je prejel Miran Kovač – s povprečno oceno treh različnih sort rednih trgatev 18,23. Šampiona ocenjevanja rednih trgatev je prejel Anton Karmuzel za vino sauvignon – z oceno 18,27. Najvišje ocenjeno arhivsko vino je laški rizling (ledeno vino 2011) – z oceno 19,40, ki so ga pridelali na Turistični kmetiji Vozlič. K dobri kapljici se poda dobra salama. Naziv salamar leta 2015 je prejel Klemen Lipovšek z oceno 19,40. Če sta na mizi dobra kapljica in salama, je treba pridati tudi kruh. Takrat je miza obložena z ljubeznijo in dobroto pridnih gospodinjinih rok.

 

Prireditvi sta dala posebno težo tudi aktualna vinska kraljica Slovenije 2015 Sandra Vučko in vojniški župan Branko Petre, ki je prejel ključ društvene kleti. Prireditev so s svojo glasbo, pesmijo in plesom obogatili ansambel Vižarji, folklorna skupina Blagovna in Jože Grobler s prelepim petjem.

Po prireditvi so obiskovalci poskusili vina, salame in kruh. Ustavili so se za trenutek, si vzeli čas za klepet in dobro voljo. Ocenitev letnika 2014 je dokaz društvenega povezovanja, sodelovanja s strokovnjaki in aktivnega vinogradništva na tem koncu Štajerske. Bodimo ponosni na svoje dosežke, z veseljem pripovedujmo o svojih vinih, ki so prijetna, sveža in aromatična. S ponosom glejmo na naše društvo, saj s svojim vodstvom in člani teži k uspehu in napredku. Uspehi so izjemni, saj je napredek v pridobivanju strokovnega znanja, sledenju strokovnih navodil in v pridobivanju lastnih izkušenj velik. VVD Vojnik naj bo tudi v prihodnje prepoznavno društvo v slovenskem merilu.

 

Albina Karmuzel

 

Foto: Jure Vovk

 

Oglejte si tudi