Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
17°C
-1°C
Oceni objavo

Vojnik krasi društveni klopotec

Na god svetega Lovrenca se po ljudskem običaju postavljajo klopotci. Običaj je pri nas znan že več stoletij. Na gradu na Bizeljskem smo letos opazili napis, da je prva slika klopotca bila objavljena leta 1824.
Klopotec s svojim značilnim zvokom simbolično naznanja jesen, preganjal pa naj bi tudi ptice. »Če je na Lovrenca dan lepo vreme, bo lepa tudi jesen,« pravi ljudski pregovor. Če to drži, nas letos čaka zelo dober, morda rekorden vinski letnik, pravijo vinski strokovnjaki.
 
Vinogradniki in gostje so na občnem zboru meseca marca namensko zbrali denar za izdelavo in postavitev društvenega klopotca. Idejo je podal podpredsednik društva, Miran Kovač, saj so bili več let gostje pri prijaznih gostiteljih –Vanču in Slavi Majcen v Rovah. Za gostoljubnost se jima iskreno zahvaljujejo.
 
Na vroč avgustovski večer je množica obiskovalcev opazovala, kako se lep klopotec (s premerom 3,5 metra in pritrjen na sedem metrov dolg drog – darilo Jožeta Grilca), izdelek domačega mojstra in tudi odličnega vinogradnika Hermana Felicijana iz Socke počasi dviga kvišku. Da je bilo vse postavljeno pravilno, tudi s pomočjo »plajbe« (svinčnice), predvsem pa varno, je strokovno poskrbelo osebje Elektra Celje, ki pokriva področje Vojnika.
 
Župan Branko Petre je pohvalil vinogradnike, da so se lotili zanimivega, a za Vojnik nenavadnega projekta. Podal je tudi zanimivo ponudbo, da občina prepusti parcelo ob klopotcu za 99 let vinogradnikom. Zanimivo bo spremljati, kaj bodo ti naredili. Pustimo se presenetiti. Mirku Krašovcu je obenem čestital za ponovno prejeto zlato medaljo na ocenjevanju vin na Radgonskem sejmu, in sicer za vino chardonnay (letnik 2013).

 

Domači župnik Anton Perger, veliki podpornik društva, je kot že tolikokrat s svojo preprosto besedo obeležil družabni dogodek. Povedal je, da je blagoslovil že marsikaj, a klopotca še ne. Tudi za Vojnik je to nekaj novega. Posebej je izpostavil predsednika Mirka Krašovca, ki skrbi za ohranjanje ljudskega izročila: npr. za obnovo verskih znamenj – kapel, izdelavo butar velikank in kurjenje teh na binkoštni ponedeljek pri Devici Mariji, licitacijo krač, vinsko trgatev, martinovanje, blagoslov vina (Janezova maša pri svetem Tomažu). Gospod župnik je zaključil z besedami, da ima »Mirko sigurno pod klobukom še veliko idej«. Zanimivo je tudi, da ima predsednik društva izostren čut za izbiro pravih sodelavcev – pomočnikov za posamezne projekte.
 
Klopotec, lociran sredi naselja, ob cesti zraven trgovine Mercator, bo mimoidoče simbolno sporočal, da so v vojniški občini tudi negovani vinogradi. Prizadevni vinogradniki nadaljujejo bogato tradicijo svojih prednikov in v zadnjem času pridelujejo odlična vina. Bogato zgodovino vinogradništva in vinarstva v naših krajih so pred časom opisali vojniški osnovnošolci. V zborniku, izdanem ob 10. obletnici vinogradniškega društva, je to tudi objavljeno. Zanimivo je, da si omenjeni zbornik v vojniški in celjski knjižnici učenci radi izposojajo kot pripomoček za izdelavo seminarskih nalog.
 
Vinogradniki in obiskovalci so nato pred društveno kletjo s prigrizkom in društvenim vinom proslavili nov dosežek. Za veselo razpoloženje sta poskrbela godba na pihala z Ljubečne in Jožkovo banda. Tudi češki gostje so skupaj z vinogradniki doživeli lepo kulturno druženje.
 
Vinogradniki pa že razmišljajo o naslednjih prireditvah. IX. vinska trgatev s tekmovanjem v praženju krompirja in zbiranjem grozdja za vino Vojničan se bo odvila 26. septembra 2015. Prireditve se bo udeležila tudi vinska kraljica Slovenije. X. martinovanje – blagoslov vina, tekmovanje v pripravi ričeta in pokušina društvenega vina – bo 7. novembra 2015. Vabljeni vsi občani, predvsem pa domača in tuja društva!
 
Pavle Leskovar        
 

Oglejte si tudi