Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
17°C
-1°C
Oceni objavo

Vojniški vinogradniki na Božičnem Vojniku

V predprazničnih dneh se je Vojnik odel v bogastvo luči in svetlobe. V veselem pričakovanju božiča so Škoflekova, Preložnikova in Žlavsova ulice ter prostor okoli cerkve sv. Jerneja v Vojniku okrasili z jaslicami. Vse so prelepe. Tudi tiste najbolj preproste, saj so delo človeških rok in jih zagotovo spremlja lepa misel.
Nekatere so prave umetnine. Ko domačini spremljamo množice obiskovalcev, predvsem pa družine z otroki, lahko rečemo, da so temelji prelepega projekta trdno postavljeni. Neutrudnim organizatorjem, predvsem pobudniku Benu Podrgajsu: »Kapo dol!« Ljudska domišljija ne pozna meja.

 

Še živo se spominjam davnih otroških let. Oče je v skromni, leseni, s slamo kriti hišici postavil smrekico, ki smo ji takrat rekli »krispam«. Mama je napekla domače kekse in jih s sukancem pritrdila na veje. Ko je ugasnila petrolejka in so zagorele male parafinske svečke ter zasvetile kresničke, je petero parov otroških oči ostrmelo ter doživelo nepozaben božični večer. Časi pa so se na našo veliko srečo korenito spremenili. Zdaj je tako bogastvo luči ...

 

Pri tem velikem projektu aktivno sodelujemo tudi člani Vinogradniško-vinarskega društva Vojnik. Tu namreč stanujejo družine Bojanovič, Počivalšek, Mikuš, Čakš, Komplet, Šabjan, če omenimo samo nekatere. Vinogradnik, član Ribič, ki je odličen kovač, je izdelal kar dvoje kovinskih jaslic. Društvo vinogradnikov je tako kot lani, ob mogočnem stopnišču pri cerkvi sv. Jerneja, postavilo jaslice v vinogradniškem slogu. Jaslice so nameščene v velikem lesenem vinskem sodu, smreka je okrašena z vinskim vrčem in kozarci. Vse to je zamisel in delo predsednika društva Mirka Krašovca. Prizadevnosti in idej mu res ne zmanjka. Podpredsednik društva in neutrudni organizator ter društveni kletar Miran Kovač je poskrbel, da so se lahko obiskovalci sami prepričali o nesporni kakovosti društvenega vina Vojničan.

 

In če smo vojniški vinogradniki v ta prelepi mozaik Božičnega Vojnika prispevali samo majhen kamenček, smo tega zelo veseli.

 

Pavle Leskovar, Žlavsova ulica

Oglejte si tudi