Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

V Planinskem društvu Vojnik se dogaja

Obiskali smo Dovško Babo
Zadnjo soboto v maju smo obiskali Dovško Babo, ki je 1891 m visok vrh, ki se nahaja na mejnem prehodu med Slovenijo in Avstrijo. Nudi prekrasen pogled na najvišje vrhove Julijskih Alp, zahodnih in osrednjih Karavank, Avstrijo in večji del Gornjesavske doline. Pravzaprav so nas ti vršaci Julijcev spremljali vso pot, ko smo se vzpenjali iz Dovja na Dovško Babo. Prek Golice smo se spustili v dolino, kjer smo ponosno zrli na obiskane grebene tega dne. Skupina pohodnikov je bila pestra, kar je naš vodnik zelo dobro obvladal. V vidnem polju je imel spretnejše, hitrejše, spodbujal pa je tudi nas manj mlade, manj hitre … Oči so se tega dne naužile lepot, ušesa so bila deležna šumov in zvokov narave. Res nam je bilo dano, kar nekaterim žal ni. Dobra družba, lepa narava in vreme so dodali svoje, da je bil dan neponovljiv. Hvala Tilnu za lepo in odgovorno vodenje.

 

Po Slomškovi poti

»Lepo pozdravljeni romarji, povabljeni kot nosilci vrednot, vrednot naše domovine … Gojimo te vrednote in vrednote Slomškove poti /…/,« nas je v uvodnih besedah svojega nagovora pozdravil celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek. Veseli smo ga bili! Na dan državnosti v soboto, 25. junija 2016, je bil pohod po Slomškovi romarski poti. Pot, ki se je začela zjutraj v Novi Cerkvi in romarje popeljala do Frankolovega, v Črešnjice, mimo obeležja doma Slomškove matere v Brdcah do Žičke Kartuzije in naprej do Uršule nad Dramljami do Ponikve, je bila lepa, dolga, pospremljena s toploto in zaključena z nevihto. Nekateri popotniki smo se med potjo priključili, drugi tudi poslovili. Za nekatere je bila pot predolga, svoje je dodala tudi vročina. Kljub temu smo se na cilju spogledovali, saj smo pričakovali več romarjev. Gospod Lojze Kačičnik, župnik na Ponikvi, je romarje spremljal vso pot in nas presenetil z gostoljubnostjo, lepim petjem in globokimi mislimi. V kulturnem programu so pred sv. mašo mladi s petjem, igranjem in lepo besedo oživeli besede A. M. Slomška in nas popeljali v čas Blažka in Nežike. Ob zaključku tega dne so nas gasilci rojstne župnije blaženega A. M. Slomška povabili na malico, kjer smo strnili misli, se zahvalili in se poslovili do naslednjega snidenja, romanja.

 

Dela in dogajanje na Koči pri Tomažu

Vsi, ki se pomudimo na hribu nad Vojnikom, se zadnji čas ustavimo tudi ob nastajajočem objektu, kjer bodo shranjena drva, orodje in drugi pripomočki za opravljanje in izvajanje raznih nalog in aktivnosti. S sredstvi nam bo pomagala tudi Občina Vojnik. Kot vedno pa s prostovoljnim delom priskočijo na pomoč naši člani in prijatelji. Da bodo dela, ki smo si jih zastavili za to leto, dokončana, bodo z raznimi materiali in sredstvi pomagali naši sponzorji in donatorji. Vsem iskrena hvala in povabilo na nedeljska druženja pri Koči na Tomažu.

Zvonka Grum

Foto: Srečko Sentočnik

Oglejte si tudi