Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

V MDDI Celje smo izdelovali pirhe

Pirh je tradicionalen velikonočni okrasek, ki ne sme manjkati na nobeni mizi.
V goste smo povabili Jelko in Jožeta Žlaus, ki se trudita ohranjati slovensko zgodovino. Odločili smo se, da nam prikažeta, kako se dela belokranjska pisanica. To je izredno zahteven postopek. Za pisanico smo uporabili kokošje jajce. Jajce mora biti izpihano. 

 

V pisalo, oziroma pisač, ki je sestavljen iz pločevinastega lijačka in lesenega držala, smo  vložili  vosek, ki se stopi, medtem ko smo  pisač držali nad plamenom goreče sveče.

Pisali  smo  po lupini surovega jajca. Ko je bil  prvi sloj voska napisan, smo  ga namočili  v rdečo barvo (dobimo jo tako, da krep papir rdeče barve namočimo v vodo). Ponovno smo uporabili vosek in narisali nov motiv, ki smo  ga nanesli na rdeči sloj jajčne lupine. Vsak po svoje je risal po jajčki, čeprav smo imeli pred seboj motive različnih vzorcev. 

 

Uporablja se batik tehnika pisanja. Nato smo  jajce kuhali  v črni tekstilni barvi. Tam, kjer je jajce popisano z voskom, se barva ne prime, zato so na jajcu vidni motivi bele in rdeče barve. Jajcu smo dodali še pentljo s cofkom na koncu, ki smo jo speli čez prej narejeni luknjici na zgornjem in spodnjem čelu jajca. S pisanimi jajčki smo okrasili prostore društva delovnih invalidov.

 

Dragica Mirnik

Oglejte si tudi