Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Trije bratje vinogradniki

V lanskem letu so vojniški vinogradniki pod vodstvom mentorja Romana Štabuca opravili zimsko rez in zelena dela na TRTI in v vinogradih Janeza, Jožeta in Francija Kramerška v Hrastniku nad Dramljami.
Res lepo urejene vinograde na izjemno lepi razgledni točki (ob lepem vremenu se od tod vidi več kot 15 cerkva) so bratje podedovali po svojih prednikih. Ti so v svojem času imeli v svojih treh kleteh tudi do 40 »polovnjakov« -12.000 lvina. Toliko in več pa so naprešali tudi jabolčnika. V glavnem so ga spili delavci pri kmečkih opravilih. Trto so obdelovali ročno na zelo strmem terenu na kolju. Za svoja kvalitetna vina pa je njihov oče leta 1931 dobil prelepo umetniško izdelano medaljo (v srbohrvaščini). Dragocen dokument skrbno hranita sin Janez in njegova žena Dragica.

 

Zanimive so njihove kleti. Pravijo, da so v osnovi stare 300 let. Še so ohranjena čudovita rezljana vrata, umetelno izdelani podboji, cela vrsta starih predmetov, stara preša, lončen lijak … V prostorni sobi poleg kleti pa stara lončena peč in miza, ki si ji snel pokrov in je nato služila za spanje – posteljo – »tafelpet«. Posebej pa je zanimiv skrit kotiček, kjer so v sodih po II. svetovni vojni baje skrivali vino in drugo blago pred obvezno oddajo.

 

Gospodar Janez pripoveduje, da v ljubljanskem muzeju hranijo velik vinski vrč z motivi vinskega boga Bachusa in omembo, da izhaja iz okolice Vojnika. Po ustnem izročilu ga je za časa Kraljevine Jugoslavije v Ljubljano odnesel nek profesor. Podeželje občine Vojnik je še vedno bogato posejano s številnimi stavbami in izdelki iz bogate kulturne dediščine teh krajev. Pravi izziv za strokovnjake!

 

Po zanimivem strokovnem prikazu priljubljenega predavatelja Romana, ki pravi, da je obdelava manj kot 1000 trsov samo velika ljubezen, je družina Krameršek vseh 50 udeležencev lepo pogostila. VELIKA HVALA!

 

Bratje Krameršek so zvesti člani vojniškega vinogradniškega društva. S svojimi ženami Dragico, Nežiko in Albino ter potomci pridelujejo odlična vina, kar dokazujejo številna priznanja, tudi prvaki na vsakoletnih ocenjevanjih vin v Vojniku. Naj bo še dolgo tako!

 

 

VINOGRADNIŠKO VINARSKO DRUŠTVO OBČINE VOJNIK V JUBILEJNEM  LETU 2013

 

Društvo, ki bo 23. 6. 2013, praznovalo 10. rojstni dan, tudi v jubilejnem letu ne bo mirovalo. Kot pretekla leta pripravljajo predavanja, posvete, strokovna srečanja, izlete … Posebej vabijo na naslednje:

 

 

PREDAVANJE OD SADIKE DO GROZDJA: 30. 1. 2013 v Kulturnem domu Vojnik, predava Roman Štabuc.

ZIMSKA REZ VINSKE TRTE: 14. 12. 2013 ob 13.30 v vinogradu Jožeta Kovača – Brezova. Zbor bo pred TRTO.

OBČNI ZBOR – gostišče Medved, 9. 3. 2013, ob 18. uri.

ZBIRANJE VZORCEV za ocenitev vin letnika 2012: 13. 4. 2013, KLET (občina) od 8. do 12. ure.

X. JUBILEJNO OCENJEVANJE VIN:  15. 4. 2013, Kulturni dom Vojnik.

VII. VINSKI PRAZNIK in proslava 10. Obletnice: 4. 5. 2013 z udeležbo vinske kraljice Neže Pavlič iz Slovenskih Konjic.

IV. SALAMIJADA – april.

PRAZNIK SALAM, KRUHA IN VINA – maj.

VII. VINSKA TRGATEV: 26. 10. 2013 z udeležbo vinske kraljice.

VIII. MARTINOVANJE: 9. 11. 2013 z udeležbo vinske kraljice.

XI. KLETARSKI VEČER – december.

 

Same prijetne kulturne prireditve, kajne? Vabljeni novi člani. Članarino pobirajo v informativni točki društva KZ Vojnik. Lahko pa jo poravnate tudi na TR 06000 – 0936918061. Uredniški odbor pripravlja publikacijo –  ZBORNIK, kjer bi v sliki in besedi opisali zgodovino vinogradništva naših krajev, zanimivosti, strokovno rast vinogradnikov, kaj so se člani novega naučili, kaj lepega doživeli.

 

Ob 10. obletnici zbirajo stare fotografije, članke, posodo, stare letnice … Pošljite jih na naslov društva ali sporočite predsedniku na tel. številko 041 745 605, da pošlje fotografa.

 

 

 

Zapisal:                                            

Pavle Leskovar                                                    

 

Oglejte si tudi