Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Tretje srečanje kmetic savinjske in koroške regije

Na Slomu pri Ponikvi je dan po vseslovenskem shodu kmetov Društvo kmetic Mavrica iz Šentjurja v sodelovanju s Kmetijsko svetovalno službo pri KGZ Celje pripravilo tretje srečanje kmetic savinjske in koroške regije. Srečanja, ki postaja tradicionalno, se je udeležilo okoli 400 kmečkih deklet in žena iz dvanajstih društev.

»Biti ženska ni vedno lahko, še težje pa je biti kmečka ženska. Ker pa se kmečke ženske zavedamo našega poslanstva in vemo, da prinaša tudi svetle plati, pri svojem delu vztrajamo in ga s ponosom in veseljem opravljamo. Druženje, povezovanje med društvi, izmenjava izkušenj in znanj so rdeča nit današnjega dne,« je vse zbrane pozdravila predsednica Društva kmetic Mavrica iz Šentjurja Martina Volarič. Srečanje se je začelo s slavnostno sveto mašo pred Slomškovo domačijo na Slomu, ki so jo darovali župniki g. Alojz Kačičnik s Ponikve, g. Janez Kozinc iz Šmarja pri Jelšah in g. Niko Krajnc iz Dramelj. Po maši je sledil uradni del srečanja kmetic z obiski županov mag. Marka Diacija iz občine Šentjur in g. Franca Leskoška iz občine Dobje ter drugih uglednih gostov: podpredsednika KGZS Marjana Golavška, direktorja KGZ Celje Stanka Jamnika, direktorja Mlekarne Celeia Celje Marjana Jakoba, direktorja KZ Šentjur Zvonka Pušnika, direktorja Šolskega centra Šentjur mag. Branka Šketa in ravnatelja Srednje strokovne in poklicne šole Šentjur Janeza Vodopivca. Gostje so poudarili, da ženska doma podpira tri vogale, na kmetiji pa še kakšnega zraven, in da že dolgo ne drži več, da je ženska na kmetiji predvsem mati in gospodinja, ki kuha, pere in peče dober kruh, ampak mora imeti še dodatna znanja iz kmetijstva. Podpredsednik KGZS g. Marjan Golavšek, ki se je udeležil vseh treh srečanj, je poudaril, da je vesel, da se srečanja kmetic nadaljujejo, kar je še en dokaz njegove trditve: »Kar se ženske odločijo, to ženske tudi naredijo!«   

Po pestrem kulturnem programu se je druženje nadaljevalo s predstavitvijo društev kmetic: Ajda iz Šmarja pri Jelšah, Zarja iz Slovenskih Konjic in Zreč, Rosa iz Laškega, Arnika s Svibnega, Meta iz Vojnika, Dobrne in Celja, Lipa iz Vitanja, Društvo kmetic Trnava - Gomilsko, Društvo kmetic Celje - Štore, Društvo podeželskih žena Šaleške doline, Mavrica iz Šentjurja in Dobja ter Bršljanke iz Mislinjske doline. Posebne gostje so prišle iz Društva kmečkih žena Oplotnica, ki so si tokrat srečanje le ogledale, in sicer z željo, da se mu prihodnje leto pridružijo. Pisana druščina razigranih žena in deklet se je nato za popestritev pomerila v šaljivih igrah: luščenju koruze, vlečenju vrvi in ročnem stepanju beljakov. Zmagovalka pri luščenju koruze je bila naša članica ga. Silva Krulec. Ker je bil namen srečanja predvsem v povezovanju, druženju in izmenjavi izkušenj, niti ni bilo pomembno, kdo je zmagovalec šaljivih iger. Bile so le za popestritev srečanja, poskrbele so za razvedritev žena, ki smo se za en dan povezale na Slomu, kjer je bil rojen zavetnik kmetijstva in vseh, ki delajo v kmetijstvu.      

Pred nami je čas, ko si bomo segli v roke in si zaželeli vse dobro v prihajajočem letu: rodovitna polja, ravno prav sonca in vlage, razumevanja med generacijami, sreče in miru v družinah ter obilo zdravja pri nas samih in živini. V želji, da bo stisk roke iskren, vam članice Društva kmetic Meta želimo tudi miren in blagoslovljen božič.

 

Štefka Marguč

Foto: M. Jambriško

Oglejte si tudi