Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za četrtek, 27.04.2017

pretežno oblačno
Popoldne bo oblačno in deževno, vmes lahko tudi zagrmi. Najmanj dežja bo na vzhodu ob meji s Hrvaško, kjer bo začelo močneje deževati šele zvečer ali ponoči. Jugozahodni veter bo nekoliko oslabel. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 17, v jugovzhodnih krajih do 21 stopinj C.
8°C | 14°C
petek, 28.04.2017
8°C | 14°C
sobota, 29.04.2017
3°C | 16°C
nedelja, 30.04.2017
0°C | 17°C
ponedeljek, 01.05.2017
2°C | 20°C
Opozorila
Četrtek, 27.4.2017 ob 13h
Do petka dopoldne bo padla večja količina dežja. Zato bodo v četrtek močneje narasli vodotoki v zahodni in južni ter deloma v severni Sloveniji, v noči na petek in v petek dopoldne pa tudi drugod. Danes zvečer bo povišano tudi plimovanje morja.
8°C
14°C
pretežno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Obvestila Društva

Salama je vedno nekaj boljšega


DRUŠTVA

| |
13.05.2013      12:49
A A

Salama je vedno nekaj boljšega


Salama je prestižna delikatesa. Izmislil si jo je mestni človek, ni pridelek kolin. Meso od kolin je šlo za čisto druge namene. Salama je postala prestižna delikatesa po želji tistih, ki so iskali nekaj novega, nekaj boljšega, da bi si »sladkali« življenje.


*Ob koncu ocenjevanja se nam je pridružila tudi članica Uredniškega odbora Rozmari Petek.
*Ob koncu ocenjevanja se nam je pridružila tudi članica Uredniškega odbora Rozmari Petek.
Deli:

Mesna industrija, ki je stregla takim potrebam, je hitro našla odgovore na tako obliko povpraševanja. Kmalu se je izdelava preselila tudi med kmete, ker so imeli doma surovine in so si rekli: "Če znamo delati klobase, bomo pa tudi salamo naredili!" Sčasoma so glede na nacionalno kulturo, od koder so prihajale, nastale različne salame oziroma tipi. Celo vrsto salam so razvili Francozi, ki so tudi v izdelavi klobas kar dobro doma, čeprav mi ta primat dajemo bolj Nemcem. Vsemu svetu je znana ogrska salama zaradi značilne teksture in okusa, slavonski in vojvodinski kuleni so zgodba zase, milanska in furlanska salama je zorjena na zraku in ne pozna dima, naše so dimljene, pa še to samo štajerske, gorenjske in dolenjske, Primorci se držijo svojih zahodnih sosedov. Gre torej za umetnost zorenja. Seveda je vsebina pomembna. Poznamo veliko kombinacij; pri nas je najbolj običajna kombinacija svinjskega in govejega mesa, potem so tu divjačinske, nekateri prisegajo na to, da mora biti v salami tudi malo oslovskega mesa. Nisem naštel vsega. Pomembna je kvaliteta mesa, razmerje mešanja, količina in oblika špeha ter seveda začimbe.

 

Nato nastopi občutljivo obdobje sušenja in zorenja. Prehitro sušenje nam salamo uniči, ker jo zgrbanči, robovi potemnijo, v notranjosti nastane luknja, kjer navadno postane meso sčasoma žarko. Ni vseeno, v kakšno črevo jo damo. Salama je res prava delikatesa in šele njena kvaliteta pokaže, kdo se res spozna na to, kako narediti dobro salamo.

 

Zato so salamiade po vsej Sloveniji zelo dobrodošle, saj se z njimi širijo znanje in dobre izkušnje, rezultat pa so iz leta v leto boljše salame.

 

 Drago Medved




Poročilo predsednika ocenjevalne komisije 4. ocenjevanja salam sekcije salamarjev pri VVD Vojnik

 

 

Zgodnje petkovo popoldne 26. aprila smo se zopet po enem letu zbrali v Hrenovi v zidanici pri Štokojnikovih. Gostitelja Agica in Viki Štokojnik sta tudi tokrat pripravila vse potrebno, da smo komisija in vsi ostali, ki sodelujejo pri ocenitvi salam, lahko nemoteno opravili svoje poslanstvo.

 

Letos smo imeli 32 vzorcev salam, med katerimi je bilo tudi nekaj posebnosti, kot so ovčje salame, nedimljene salame in salame s plemenito plesnijo. Komisija je bila v naslednji sestavi: Drago Medved – vodja ocenjevanja, Edvard Kužner – predsednik ocenjevalne komisije in člani ocenjevalne komisije Viktor Štokojnik, Franci Korošec, Rado Jonak, Bojan Trkaj.

 

Splošne ugotovitve ocenjevalne komisije se nagibajo k temu, da je kakovost izdelkov bila dobra in tudi zelo dobra. Salame smo ocenili po pravilniku sekcije, kot je to običaj, in pri ocenjevanju še posebej pazili na korektnost in strokovnost presoje posameznega izdelka.

 

Vsem salamarjem čestitamo za dosežke in jim želimo tudi v bodoče veliko uspehov pri pripravi salam za domačo rabo.

 

Hvala celotni tehnični ekipi pod vodstvom Mirana Kovača, ki je odlično opravila svoje delo, hvala ocenjevalni komisiji in vodji tekmovanja Dragu Medvedu ter še posebej zakoncema Štokojnik za vse, kar storita, da  ocenjevanje dosega takšno raven.

 

 

Edvard Kužner,

predsednik ocenjevalne komisije

 

Foto: J. Vovk






Priloge:
MS Office Excel 2007-2011
salamiada2013rezultatibrezimenzapriznanja1.xlsx
12688_salamiada2013rezultatibrezimenzapriznanja1.xlsx (52,8 KB)

Prenesi vse
0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Vojnik!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Ogledalo
Številka: 114
Izšla: 03.03.2017
Poglej Pdf
Koledar dogodkov Preglej vse
April 27 28 29 30 1 2 3 4 5 6
27.04.2017
Danes ni dogodkov.
30.04.2017 | Ostalo
Kresovanje
30.04.2017 | Družabni dogodki
Kresovanje z ansamblom Mladika v Razgorju
01.05.201 | Družabni dogodki
Prvomajska budnica
04.05.2017 | Družabni dogodki
Florjanova maša v Novi Cerkvi
05.05.2017 | Ostalo
Urbani sprehod
05.05.2017 | Kultura
OTVORITEV RAZSTAVE DRAGA MEDVEDA
06.05.201 | Ostalo
Pohod "Pozdrav pomladi"
30.04.2017 | Ostalo
Kresovanje
30.04.2017 | Družabni dogodki
Kresovanje z ansamblom Mladika v Razgorju
01.05.201 | Družabni dogodki
Prvomajska budnica
04.05.2017 | Družabni dogodki
Florjanova maša v Novi Cerkvi
05.05.2017 | Ostalo
Urbani sprehod

Bodite prvi pri oddaji mnenja.