Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Pravi prijatelj je ob tebi, tudi če je kje drugje.

Vpij, slišali te bodo vsi daleč naokrog. Šepetaj, slišali te bodo tisti zraven tebe. Molči, slišali te bodo najboljši prijatelji.
Te misli sem prebrala v knjigi, ki jo je predstavil Andrej Pegan, invalid, borec, človek, ki je preživel prometno nesrečo, v kateri je izgubil prijatelja. Njegove poškodbe so bile hude, še huje je bila ranjena njegova duša.  Trdna volja, vztrajnost, nadnaravna moč in želja po življenju je premagala in še premaguje ovire. Od invalidskega vozička se je poslovil, bergle so v pozabi, hodi, sicer težko, a volja in vztrajnost mu pomagata, da mu gre vsak dan bolje.

Andrej se je odzval mojemu vabilu in predstavil svojo knjigo, v katero je izlil svoje spomine.

Člani MDDI Celje smo pripravili dan odprtih vrat v počastitev mednarodnega dneva invalidov, ki ga obeležujemo  3. 12. Zbrali smo se v prostorih društva in vesela sem, da so nas s svojo prisotnostjo počastil predsednik Zveze delovnih invalidov Slovenije, podpredsednik MO Celje, predstavnik občine Vojnik, predstavniki sosednjih društev, predstavniki paraplegikov JZ Štajerske in naši člani. Veseli smo bili, da so se nam pridružili tudi mimoidoči in prisluhnili našim temam. Obiskala nas je tudi skupina Iskric, ki jih vodi naša članica.

Spregovorili in opozorili smo na težave invalidov, predvsem o težki zaposljivosti le-teh. Invalidi so prevečkrat prvi na listi, ko gre za odpuščanje, in zadnji, ko gre za zaposlitev .Velikokrat delodajalci nimajo posluha za prilagoditev delovnega mesta in invalid zelo hitro pristane na zavodu za zaposlovanje. Vsa pohvala redkim delodajalcem, ki se trudijo ohraniti delovno mesto tudi takrat, ko delavec zboli in ni več sposoben opravljati dela, kot ga je pred tem, ko je zbolel.

Prav tako smo spregovorili o ovirah v občinah, ki jih invalidi težko premagajo. Želeli bi, da bi tudi Občina Celje pristopila v projekt Občina po meri invalidov. Vesela sem, da je Občina Vojnik zelo zainteresirana za ta projekt, saj priprave že potekajo.

Z zanimanjem smo prisluhnili tudi predsedniku Zveze delovnih invalidov Slovenije Dragu Novaku, ki je spregovoril o položaju invalidov v današnjem času.

Ob okusnem golažu, ki so ga skuhali Zdenko, Stane in Drago, smo se družili in poklepetali med seboj.

Zvončnice so pripravile čudovito razstavo svojih umetnin, muzikantje so zaigrali in plesišče je bilo hitro polno.  Ob rujni kapljici smo poklepetali o našem delu, saj se člani zelo radi pridejo v pisarno, kjer vsakega z veseljem sprejmemo in skušamo težave vsaj omiliti. Velikokrat pa se tu tudi družimo, saj si na tak način mnogokrat odpremo vrata v lepši dan. Prav tako sem ponosna, da lepo sodelujemo z društvi, ki delujejo v občinah. Lepo se zahvaljujem za sodelovanje članom Društva paraplegikov JZ Štajerske.

Hvala, spoštovani člani, da ste si vzeli čas in smo skupaj počastili praznik. Hvala vsem gostom, Stanetu, Zdenku in Dragu, Jožici in Mirku.

Hvala, spoštovane Zvončnice, da ste javnosti pokazale svoje umetnine, saj le po vaši zaslugi projekt živi. Pozdrav novim življenjem z Milinimi copatki in Urškinimi vizitkami.

Hvala tudi muzikantom, ki ste poskrbeli, da so bile tudi smejalne mišice aktivne.

Dragica Mirnik Amon

Predsednica MDDI Celje

Oglejte si tudi