Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Potepanje po zamejski Italiji

Kaj je lepšega kot potepati se po tujih mestih, plezati po okoliških vrhovih, vzpeti se na najvišji vrh, plavati v jezeru ali morju, obiskati različne zanimivosti in znamenitosti, skratka »odklopiti se«. Zato društva za svoje člane pripravljamo izlete in druženja, da se na prijeten način seznanjamo z zgodovino, naravnimi lepotami, kulturo in življenjem ljudi. Različne zamisli in ideje, ki jih na izletih srečamo, mnogokrat želimo prenesti tudi v domače okolje.

Na zadnjo avgustovsko soboto, ki je zasijala v krasnem, sončnem v  dnevu,  smo se člani Turističnega društva in PGD Frankolovo odpravili skupaj na izlet. Izbrali smo relacijo, povabili člane in šli. Tokrat smo izbrali zamejsko Italijo: Oglej, sedež oglejskih patriarhov, Gradež – otok sonca, grad Miramar pri Trstu in Trst. Trst, ki je še vedno malo naš, čeprav so zgodovinska dejstva drugačna. Seveda smo se vmes podkrepili z dobrim kosilom na enem izmed kmečkih turizmov na krasu. Ko pa smo ugotovili, da je lastnica tega turizma Štajerka, naše gore list iz Teharij, smo se kar težko poslovili.

Vodič Andrej  iz agencije Autentica nam je na zanimiv način razlagal zgodovinske in druge zanimivosti, svojo razlago pa začinil z jezikom starih Tržačanov, ki je slovenski, vendar zveni čisto drugače, za nas mnogokrat smešno.

Skratka, nekaj smo se naučili, videli veliko lepega in se imeli lepo. Poleg prijetnih vtisov, ki smo jih prav po zaslugi simpatičnega vodiča Andreja odnesli iz Ogleja, Gradeža, gradu Miramar ter iz  Trsta, se bomo še nekaj časa ob srečanju udeležencev tega izleta spraševali: »A ni blo fajn?« ´

                                                                                        

                                                                                                 Irma Blazinšek

                                                                                        

           

Oglejte si tudi