Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Poletno dogajanje v Turističnem društvu Nova Cerkev

Za člane turističnih društev so poletni meseci čas, ko se največ dogaja. Tudi v Novi Cerkvi je tako. Organizirali in izvedli smo nekaj zanimivih prireditev in dogodkov, ki so bili dobro obiskani. Predsednica Zvezdana Stolec je povedala, da člani pridno izpolnjujejo sprejete naloge, krajani pa s svojo prisotnostjo na prireditvah delo TD sprejemajo kot dobro in potrebno v kraju.
Prvo nedeljo v juliju je bilo v vaškem jedru srečanje folklornih skupin in dan jagod iz lokalne ponudbe. V začetku poletja so se zaključili tedenski pohodi; sekcija pohodnikov je ena izmed najbolj aktivnih. Zaključena je bila osma sezona torkovih pohodov pod vodstvom Bolta Orlčnika. Bolt je povedal: »Vesel sem, da se pohodi ohranjajo in število udeležencev raste. Med nami sta se razvila prijateljstvo in solidarnost. Ko se srečujem z ljudmi iz sosednjih občin, me sprašujejo, kje je vzrok za uspešno delo, saj so že marsikje začeli in opustili take oblike rekreacije. Menim, da je uspeh v vztrajnosti in dobri organizaciji. V obdobju 2014/15 smo opravili petintrideset pohodov, realizirani so bili vsi pohodi, tudi vreme ni bilo vzrok za odpoved. Na pohodih je poleg hoje zabavno, zahvaljujem se vsem krajanom ob naši poti, ki nas gostoljubno sprejmejo. Zahvaljujem se tudi Zvezdani, ki je nekakšna idejna mati teh pohodov. Že drugo leto smo imeli zaključek pri Silvani – Silvana, hvala. Hvala tudi sponzorjem, ki so poskrbeli za darila ob zaključku, in sicer TD Nova Cerkev, Zvezdani za Justova darila, Katarini Hohnjec (Hobiles), gospe Salobir, gradbenemu podjetju Peor Celje (Petelinšek, Orlčnik) in Zavarovalnici Triglav (Andrej Skalar). Želimo si uspešno sezono pohodov 2015/16, ki se začne v torek, 6. 10. 2015, ob 19. uri na vasi v Novi Cerkvi.«

Sodelovali smo pri izvedbi tradicionalnega Slomškovega pohoda, ki je potekal 25. junija med Novo Cerkvijo in Žičko kartuzijo. Med počitnicami so si člani ogledali gledališko igro v Veliki Nedelji, tja se je odpravilo 45 krajanov. Udeležili smo se tudi srečanja turističnih društev iz Nove Cerkve, z Dobrne in Frankolovega, in sicer na Kamšakovi domačiji na Brdcah nad Dobrno. Pod vodstvom Irene in Jaka Krajnca smo se s skupino članov udeležili etnološke prireditve Holcerija v Vitanju. Za zaključek poletja pa smo 13. 9. 2015 organizirali ekskurzijo v Pulj.

Pohodniki tudi poleti niso mirovali. Organizirali so izlet v Potočko zijalko, ogled izvira kisle (železne) vode in obiskali Matkovo kmetijo, kjer je poročena naša sokrajanka Janja Matk Klinc. Izleta se je udeležilo dvajset pohodnikov, ki so po planinski poti šli od Sv. Duha proti Potočki zijalki. Za tiste, ki so šli v hribe prvič, so opravili planinski krst. Bili so na Matkovi kmetiji, kjer se ukvarjajo z gozdarstvom, živinorejo in turizmom. Za dobro voljo so s harmoniko poskrbeli izletniki sami. Organizator in vodja izleta je bil Bolt Orlčnik.

Pred nami je jesen, ko dnevi postajajo krajši. Več časa bo za delo v društvu, prav tako za rekreacijo. Pohodniki vas vabijo medse v oktobru, delo društva pa se nadaljuje z grajskim nedeljskim popoldnevom, kožuharijo, likovno razstavo v kapeli sv. Mihaela in decembrskimi prireditvami. Vabljeni.

 

Lea Sreš

Foto: Boža Prevolnik

Oglejte si tudi