Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Po teoretičnem usposabljanju še praktični del

Člani vinogradniškega društva smo se v januarju letos udeležili še praktičnega dela usposabljanja priprave, izdelave in pravilnega sušenja suhomesnatih izdelkov, predvsem salam.
Na domačiji Križnik Vinka iz Trobnega Dola pri Laškem, ki nam je pred dnevi podal teoretični del, nam je tokrat odprl vrata vseh svojih delovnih prostorov, v katerih se odvija proces vseh treh postopkov izdelovanja salam.  Z zanimanjem smo prisluhnili njegovim besedam, bilo pa je tudi kaj videti. V primarni pridelavi in obdelavi surovega mesa smo videli, da je meso prve kakovosti in da le ta zagotavlja tudi kakovosten končni izdelek. 

 

V nadaljevanju nam je pokazal in razložil postopek izdelave salam in klobas vse do vrat dimnice, kjer se izdelki dimijo in potem obesijo za sušenje. Potem pa nas je peljal v prostore, kjer izdelki zorijo. Bilo je kaj videti, to pa je bil povod, da so se nam oglasili tudi želodci.

 

Med malico smo mu zastavljali vprašanja, na katera nam je odgovarjal, izmenjali pa smo tudi izkušnje in ugotavljali kje grešimo pri izdelavi domačih salam v posameznih fazah postopkov. Njegova gostoljubnost in pripravljenost svetovati nas je očarala še posebej, ko nam je za popotnico naložil salamo velikanko, za vsa usta vinarskega društva Vojnik.

 

Jurij Vovk

Oglejte si tudi