Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Planinski kotiček

Pred nami je čas, ko se pogosteje odpravljamo v gore. Naj bo pot varna! Zato ob pripravi ne smemo pozabiti na to, kar v nahrbtnik zares sodi. Poslušamo še vremensko napoved. Ob sami turi prisluhnimo telesu in prvih dvajset minut ne pretiravamo s hitrostjo hoje. Predvsem pa imejmo v mislih dejstvo, da moramo varno sestopiti tudi z gore. Gora, ta čudovita stvaritev narave, nas vedno obdari, preseneti in popelje v svet lepega. Tudi spominov!

Letos mineva 120 let Planinske zveze Slovenije. Sprva je bilo to društvo – Slovensko planinsko društvo. Zato je prav, da se spomnimo še nekaj zgodovinskih utrinkov:

Piparji Hauptman, Škof in Korenčan so se 23. julija leta 1892 odpravili na izlet na Stol (2236 m), ki je postal zgodovinskega pomena. Po domoljubni debati so prišli do sklepa: »Kako, da je po vseh slovenskih hribih, kamorkoli pelje pot, videti le tuje delo? Tuja roka zaznamuje pota, postavlja koče in napravlja na naših slovenskih tleh le nemške napise in kažipote. Komu? Večinoma le nemškim hribolazcem! Vzdramimo se, so rekli, si podali roke in sklenili, ne prej odnehati, dokler se ne ustanovi SPD.« Med svojim krogom znancev so pričeli širiti zasnovano misel na Stolu, in piparska druščina je 15. oktobra 1892 zbrala somišljenike na pripravljalnem sestanku za ustanovitev Slovenskega planinskega društva (SPD) v gostilni Pri Zajcu (danes Mrak na Rimski cesti) v Ljubljani. 13. novembra 1892 se je sestal še začasni odbor, temu je sledila priprava društvenih pravil, ki so bila potrjena 10. januarja 1893. Tako je bilo vse pripravljeno za sklepno dejanje ustanovitve tako želenega Slovenskega planinskega društva. Ustanovni občni zbor je potekal 27. februarja 1893 v vrtnem salonu pri Maliču v Knafljevem prehodu v Ljubljani. In kje je nastala prva planinska koča? Orožnova koča na planini Lisec pod vrhom Črne prsti je bila prva planinska koča, ki jo je postavilo Slovensko planinsko društvo. Zgrajena je bila leta 1894, že leto dni po ustanovitvi SPD in poimenovana po prvem načelniku SPD Franu Orožnu. Istega leta je bila pod Ojstrico na Molički planini odprta tudi Kocbekova koča, poimenovana po prvem načelniku savinjske podružnice SPD.

Jakob Aljaž je 15. aprila 1895 za en goldinar odkupil od dovške občine vrh Triglava. Še istega leta je dal na vrhu Triglava postaviti stolp, ki se danes po njem imenuje Aljažev stolp. Odprtje je bilo 22. avgusta 1895. Aljažev stolp je skozi čas večkrat spremenil svojo podobo. Leta 1908 ga je Anton Knafeljc, oče slovenske markacije, ob svojem petindvajsetem vzponu prebarval z belo barvo. Med obema vojnama je bil pobarvan v slovenskih in italijanskih narodnih barvah, vendar ga je Knafeljc v želji, da bi prekinil nacionalistično tekmo, spet prebarval na nevtralno srebrno, črno in sivo barvo. Po koncu druge svetovne vojne je bil stolp prebarvan rdeče, na vrh pa mu je bila dodana rdeča zvezda. Takšno podobo je ohranil vse do leta 1984, ko so na vrhu snemali nadaljevanko o Juliusu Kugyju, ko je bil stolp zopet prebarvan v prvotno barvo, takšno podobo pa je ohranil skoraj vse do danes. Aljažev stolp je država leta 1999 razglasila za kulturni spomenik državnega pomena.

Poleg pohodov in izletov, ki jih imamo v PD Vojnik v programu, se člani udeležujemo tudi srečanj, ki obeležujejo razvoj slovenskega planinstva.

 

Naša potepanja:

Otok Krk – Baška 

Naš dvajseti tradicionalni pohod na Kunigundo. 

Več o pohodu v fotografijah na naši spletni strani ter strani MojaObčina.si

Žal zaradi vremena nismo izpeljali pohoda na Blegoš.

In kaj smo še postorili v društvu? Mnogo je bilo srečanj in druženj v Koči, dva naša vodnika Ivan in Franc sta uspešno opravila vodniško ispopolnjevanje. Veselimo se tudi mladih vodnikov, saj se bosta v poletnih mesecih Tilen in Urban vključila v osnovno izobraževanje, ki ga organizira Vodniška komisija PZS.

Naj zaključim, kot sem pričela: Pred nami je čas … naj bo varen korak!

Za PD Vojnik: Zvonka Grum

 

 

 

Oglejte si tudi