Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Planinski kotiček

Koliko je ugibanj, ko preberemo naslov Izlet v neznano? Toliko, kot je bralcev! Vsak ima svojo idejo, predlog, rešitev … V novembru nas je Hermina popeljala v to neznanko. Nekateri  so menili, da so pričakovali, kam. Kljub temu je bilo zanimivo in poučno, saj smo spoznavali svet, ki je v večini pokrit z gozdom, in vrtačasti kraški svet s steljniki, travniki in njivami, kjer ne manjka vinske trte. Da, bili smo v Semiču in se podali na Smuk. Najlepši vzpon na vrh Smuka, ki se dviga severno nad Semičem, se začne v središču kraja. Učna pot je lepa, kjer popotnik spoznava naravne znamenitosti in znamenitosti, ki so rezultat dela pridnih človeških rok. Odlično označena in ponekod strma pot vodi do lovskega doma, cerkve sv. Lovrenc, na vrhu je tudi vzletišče za jadralce in zmajarje. Da je bilo vse povedano in opazovano, kot mora biti za pohodnike Štajerske, sta Hermini pomagala domača vodnika. Komentarji in razlage so bili pestri, barviti, kot zna biti barvita jesen. Vsak letni čas prinaša naravi lepoto in s tem tudi nam, ki smo pripravljeni to lepoto spoštovati, opazovati in občudovati.

Čas, ko smo hodili po visokogorskih stezah, je v teh zimskih mesecih za marsikoga vabljiv. Vendar se vedno znova vprašamo, kako smo za vzpone v teh snežnih, zimskih razmerah pripravljeni. Seveda v društvu za te mesece planiramo pohode, kjer se lahko pridružijo vse generacije. Tako sta bila pohod na Stolpnik in k Tomažu obarvana z otroško igrivostjo in modrostjo manj mladih. Tradicionalni pohodi zaznamujejo pripadnost in druženje, ne le planincev vojniškega društva, pač pa tudi sosednjih planinskih društev.

 

Pohod na Stolpnik, na štefanovo, privablja planince Zreč, Slovenskih Konjic, Dramelj in Vojnika. Privabi pa tudi množico, ki ni včlanjena v društva. Gre za način življenja in poudarjanje srečanja z znanci, prijatelji. Ko smo se zbirali nad lepo cerkvijo v Črešnjicah, smo ugotavljali, da nam bo vreme naklonjeno. In res!

Sonca in njega toplote, žara in vzbujanja vedrega razpoloženja smo se tega dne naužili. Konjiški planinci so nas pogostili s čajem »z« in »brez«, »kuhančkom« in sadnim kruhom. Pozdravi in želje ob prihajajočem letu so nas spremljali vso pot v dolino.

 

Prav tako smo ponovno doživeli lep večer pri Tomažu, kjer je bila najprej maša in blagoslov vina. Seveda nas je ob tej priložnosti naš župnik, gospod Perger, obogatil z lepimi mislimi, reki ter pokazal, da obvlada tudi napredno tehnologijo. Ob druženju v Koči je z dobrim golažem postregel še Zdenko. Lepa slovenska pesem je dodala svoje! Hvala pevci.

 

Manj spodbudna je bila napoved za zimski pohod na Kunigundo. Zvestih planincev to ni zmotilo. In ni nam bilo žal. Lepa, suha hoja po gozdu, čez travnik in ob kmetijah, je potrjevala našo pravilno odločitev o vključitvi k pohodu, kjer koli. Tako so pohodniki pot začeli  v Vojniku, Novi Cerkvi, Lembergu, Dobrni, Šmartnem in v toplih kočah na cilju bili prijetno presenečeni nad malico, ki sta jo pripravila zakonca Jančič. Hvala. Hoja, kot sem že omenila, je bila prijetna, na trenutke nas je pozdravil veter in njegov piš nas je spomnil na zastrašujočo vremensko napoved.

 

In kaj je novega na Koči? Dela na objektu ob Koči mirujejo, cesta je redno vzdrževana, na Kočo pa se oglasijo tudi najavljene skupine, med tednom in tudi ob sobotah. Vtisi v Koči in na hribu, še posebej, če podari lep razgled, so nepozabni. Ti pohodniki se še oglasijo, bodisi ob nedeljah ali naših srečanjih na Tomažu.

 

Zaključek leta je bila na Tomažu priložnost, da se predsednik zahvali vsem, ki aktivno sodelujejo ob akcijah in nalogah društva: to so dežurstva v društveni pisarni, dežuranje ob nedeljah in praznikih na Koči, vodenje pohodov in izletov, markiranje in negovanje poti, delovne akcije ob čiščenju Koče in okolice, gradnja objekta ob Koči, pomoč ob izgradnji ceste itd.

Silvestrovanje na Koči je vsako leto, vendar se zadnja leta beleži mnogo gostov. Ni rezervacij, ni menija, zaželeni sta dobra volja in hrana iz nahrbtnika. Letos so za dobro jutro postregli še kislo juho.

 

In naša potepanja v prihajajočih mesecih? Ob valentinovem nam Hermina pripravlja vabljiv pohod. Sledita vzpona na Uršljo goro in Kredarico, obisk hrvaškega Slemena ter priprava na pomladni pohod na Kunigundo. Joj, ta čas! Kako beži! Ujeli bi ga za trenutek, kot so ga upokojenci iz Celja, ki so obiskali Kočo. Večina je bila na tem hribu prvič, a dejali so, da še pridejo. Lepo vabljeni!

Naša potepanja si lahko ogledate na spletni strani društva, lahko nas obiščete ob sredah v društveni pisarni ali pa se vidimo ob nedeljah na Koči. Veselimo se srečanja!


Zvonka Grum
Foto: Srečko Sentočnik

Oglejte si tudi