Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
9°C
4°C
Oceni objavo

Planinski kotiček

Preden seznanim bralce o dejavnostih in aktivnostih PD Vojnik, bi rada podala naslednjo zanimivost. Gre za termin planinska transverzala, zdaj imenovana planinska obhodnica.

Planinska obhodnica (prej planinska transverzala) je planinska vezna, krožna ali točkovna pot, ki je vpisana v javno evidenco o planinskih poteh in izpolnjuje vse spodaj naštete pogoje:

• Je speljana v celoti ali večinoma ali samo delno po ozemlju Republike Slovenije.
• Obhodnica ima svojega skrbnika, ki je planinsko društvo ali kaka druga oblika organiziranosti znotraj PZS, ki izpolnjuje pogoje za skrbnika.


• Obhodnica je brezpogojno odprta za javnost. Po njej lahko hodi vsakdo, seveda na lastno odgovornost.
• Čas in vrstni red obhoda sta praviloma nepomembna, kar pomeni, da lahko pohodnik začne hoditi kadarkoli in kjerkoli: na začetku, na koncu ali na sredini poti. Dokončanje poti je časovno neomejeno, kar pomeni, da lahko pohodnik opravi pot v enem dnevu ali več letih oziroma desetletjih.
• Obhodnica mora imeti svoj dnevnik. Če pohodnik zadosti predpisanim pogojem in odtisne predpisane žige v dnevnik, prejme posebno priznanje. Za prejem priznanja zadostuje že enkraten obhod. Za vsak nadaljnji obhod prejme obhodnik enako ali priznanje višje stopnje.
• Skrbnik vodi evidenco o potrjenih dnevnikih in podeljenih priznanjih.

(vir: graph-srv.uni-mb.si/obhodnice/DefinicijaPlaninskeObhodnice.htm)

 

Tudi v našem društvu lahko dobite Dnevnik planinske obhodnice, čeprav še »s starim imenom«.

Ob sredah, ko v društvu nudimo informacije o članstvu, včlanjevanju v PZS, o pohodih in izletih, je tudi  pestra izmenjava izkušenj s planinskih doživetij ter novih idej za obiske gora.

Vedno znova pa se pogovor obrne na ustreznost opreme, ozaveščanju o odnosu do narave ter kondicijski pripravljenosti.

 

V društvu izberemo program glede na starost pohodnikov, interese, dobre izkušnje in  želje po druženju. Tako smo v minulih mesecih bili na Stolpniku, kjer je bilo že tradicionalno srečanje s konjiškimi planinci, vodili nočni pohod k sv. Tomažu, kjer je bil blagoslov vina - seveda v sodelovanju z vinogradniškim društvom in z mašo, ki jo zna tako lepo pripraviti in darovati Perger, naš vojniški župnik.

 

Že v prvih dneh januarja smo uspešno izpeljali pohod na Šentjungert, kjer smo presenečeni ugotavljali, koliko mladih se udeleži tega nočnega pohoda. Stiski rok in najlepše želje so izzvenele v tem lepem zimskem večeru, saj je korak v tiho suho pot zimskega večera dodal čar željam … Bili smo tudi na Kremžarjevem vrhu. Idila zimskega dne bo ostala v lepem spominu.

 

Na Koči pri Tomažu beležimo vedno več obiskov skupin pohodnikov, ne le iz občine Vojnik, pač pa tudi iz vseh pokrajin Slovenije. In tudi ne samo planince, k nam prihajajo pevci, upokojenci in mladi rod planincev.

Markacisti pridno negujejo poti, ki so speljane v naši občini, vodniki svoja znanja in spretnosti nudijo tudi manjšim skupinam, različnim generacijam …

Pripravljamo Valentinov pohod. Pot nas bo vodila k sv. Duhu na Ostri vrh.

V programu imamo tudi:

- Občni zbor  - 17. marca 2012;

- Volovjo reber 24. marca 2012;

- Kriško goro 21. aprila 2012 in

-Tradicionalni pohod na Šentjungert 29. aprila 2012.

 

Zvonka Grum

Oglejte si tudi