Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Planinski kotiček

Narava se je na pomlad razbohotila v vsej lepoti in pohodnike privablja v svojo čarobnost in neminljivost.
Planinci smo obiskali Volovjo reber, izpeljali tradicionalni pohod na Šentjungert, kjer smo beležili krepko čez 1000 pohodnikov in se povzpeli na Matajur. To je gora, s katere se uživa morda najlepši razgled, kar nam jih ponuja širna videnska provinca. Je simbol Nediških dolin. Mnogi se povzpnejo nanjo, da bi občudovali veličastne vršace Julijskih Alp, pod njimi ležeče doline, nižino s svojimi vasmi in mesti ter obalo. In morje … ,katerega bi se v najbolj jasnih dneh že skoraj dotaknila roka. 

 

Matajur je dolga stoletja delila meja, imenovali so jo »prekleta meja«. Zlasti hudo je bilo zaradi tega po drugi svetovni vojni, ko je tam potekala t. i. železna zavesa, ki je bila neke vrste zid med potomci istega rodu in je znala pretrgati celo družinske in prijateljske vezi.

 

Sama zgodovina, ki se je vila okrog Matajurja, in njegova lepota je prevzela nas pohodnike, ki smo ga obiskali v prvi polovici maja. Da je bilo doživljanje še lepše, je z nami svoje pesmi podelil Franci, Štefka pa je z izredno senzibilnostjo recitirala pesem Soči. Ogled muzeja na prostem,ki je v sklopu Poti miru, dediščine soške fronte,  pa je dodal svoje. Domačin Branko Medveš nam je prijazno predstavil ta predel lepe Slovenije.  

Planiramo: Ogled Sten sv. Ane, Tradicionalni pohod Vojnik – Sv. Uršula nad Dramljami v sodelovanju s PD Dramlje ter pohod na tromejo Peč, v juliju pa Rosskofel in Jalovec. Dodatne informacije so na naši spletni strani, svoje člane pa obveščamo tudi prek SMS poštarja.

 

Na Koči pri Tomažu gostimo razne skupine, ki prihajajo v naš kraj, občino. Redno, vsako nedeljo, jo obišče mnogo obiskovalcev, saj je za nedeljski sprehod ravno pravšnja točka.

Prav gotovo ne bo odveč, če spomnimo, da so pred nami meseci, ko se poveča obisk gora. Ture, ki jih izbiramo, so lažje, težje – prisluhnite telesu in uberite pot, ki bo zanj ustrezna!

Vsaka pot se začne z idejo, željo – naj bo varna!

 

Za PD Vojnik uredila Zvonka Grum

Fotografije Rajko Sentočnik

Oglejte si tudi