Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Okrogla miza: invalidnost

Ste se morda kdaj vprašali, o čem razmišlja človek, ki ima kakršno koli obliko invalidnosti? Je njegovo življenje prav tako ustvarjalno, polno radosti in vesela? Odgovor prepuščam vam.
V Celju smo imeli možnost razpravljati z ministrico dr. Anjo Kopač Mrak z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na temo socialni transferji. Srečanje je organizirala Območna organizacija SD in Medobčinsko društvo delovnih invalidov Celje. Okroglo mizo je vodila Metka Hojnik Verdev. Poudarjene so bile teme, kako lahko država vpliva na delodajalca, ki zboli in je sposobnost za opravljanje dela zmanjšana. Ministrica je poudarila, da invalidi še vedno uživajo posebno varstvo, tudi varstvo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. Odpoved pogodbe o zaposlitvi je glede na navedene predpise možna le kot skrajni ukrep in po posebnem postopku oziroma pod posebnimi pogoji, ki so jasno naprej predvideni. Pogovarjali smo se tudi o možnostih spodbude delodajalcu, če zaposli invalida. Delodajalcem, ki zaposlijo brezposelnega invalida, sklad krije stroške prilagoditve delovnega mesta (Zavod RS za zaposlovanje v okviru aktivne politike zaposlovanja).


Za štiri ure upokojeni invalidi dobivajo premalo nadomestil, s katerim ne morejo preživeti. Bela knjiga kot predlog za razpravo predlaga dodatno proučitev načina odmere delnega nadomestila ter ustrezno prilagoditev. Ministrica je tudi povedal, da na MDDSZ pripravljajo projekt Prehod mladih na trg dela, s katerim želijo s pomočjo izvajalcev zaposlitve mlade invalide in njihove starše že v času šolanja pripraviti na prihodnjo zaposlitev.


Okrogla miza se je zaključila v duhu, da naj objem informacij ponudi misel, da ministrica dela v duhu pozitivne perspektive invalidov.

 

Tekst: Metka Hojnik Verdev
Foto: Dragica Mirnik

Oglejte si tudi