Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
17°C
-1°C
Oceni objavo

Lovska družina Vojnik o izvajanju aktivnosti lovcev v lovišču

Nekateri lovci Lovske družine Vojnik so v zadnjem času pri izvajanju lova v lovišču naleteli na posameznike, ki so lovcem verbalno poskušali preprečiti izvajanje lova, izražali nasprotovanje in posamezne lovce celo žalili. Ker so bili dogodki zaznani predvsem pri izvajanju lova na srnjad, smo se v lovski družini odločili za obrazložitev nekaterih okoliščin.

Lovska družina Vojnik, kakor tudi preostale lovske družine v Republiki Sloveniji, ima za izvajanje trajnostnega gospodarjenja z divjadjo v lovišču podeljeno koncesijo, ki jo v skladu z Zakonom o lovstvu in divjadi (ZDLov-1) podeli Vlada Republike Slovenije. Prav tako je v skladu z istim zakonom nosilec načrtovanja in spremljanja stanja divjadi Zavod za gozdove Slovenije. Lovska družina je tako na podlagi koncesijske pogodbe in zakonskih ter podzakonskih aktov dolžna izvajati gospodarjenje z divjadjo, kamor štejemo tudi izvajanje lova.


Če poenostavimo, lovska družina se državi zaveže, da bo izpolnjevala vse obveznosti, ki ji jih bo ta nalagala. Med temi obveznostmi je tudi plan odstrela posamezne vrste divjadi, ki je točno določen številčno, strukturno po starosti in spolu za posamezne vrste divjadi in je lovski družini določen za vsako tekoče leto. Omenjeni verbalni napadi so bili zaznani predvsem pri izvajanju lova na srnjad, ki je na našem območju daleč najštevilčnejša vrsta divjadi.


Poudariti moramo, da če lovska družina ne izpolni vseh obveznosti, med drugim tudi plana odstrela posamezne vrste divjadi, država preko inšpekcijskih služb (lovska inšpekcija) lovski družini predpiše visoke denarne kazni. Ne nazadnje ima neizpolnitev plana odstrela posamezne vrste divjadi za posledico odškodninsko odgovornost za samo lovsko družino pri prometnih nesrečah, kjer je udeležena divjad.

Lovci se tako srečujemo na terenu z različnimi interesi ljudi. Nekateri kmetje nam svetujejo, naj uplenimo več divjadi, saj jim ta dela škodo na pridelkih; prav tako na nas podobno pritiskajo razne institucije zaradi prometne varnosti (trki z divjadjo); potem pa so tu še ljudje, ki nam govorijo, naj lova na divjad ne izvajamo. Ker so zadnje misleči ljudje v nekaterih primerih bili verbalno grobi in žaljivi do posameznih lovcev, smo se odločili za pojasnitev nekaj osnovnih okoliščin v zvezi z izvajanjem lova. Izvajanje samega lova oz. določitev, koliko posamezne vrste divjadi lahko uplenimo, ni v domeni samega lovca niti lovske družine, ampak to določi po posameznih institucijah država, za izvajalca (lovsko družino) pa je to določilo potem obvezujoče.


Obveščamo, da se bo lov na območju Lovske družine Vojnik še naprej izvajal v skladu z vsemi predpisi, po katerih smo lovci dolžni delovati. Prav tako sporočamo, da spoštujemo mnenje vsakogar, tudi nasproti mislečih, vendar moramo poudariti, da nihče nima pravice žaliti lovcev, jih krivo obtoževati in nanje vpiti. Če bo še prihajalo do podobnih situacij, bomo proti posameznikom primorani uporabiti pravna sredstva, čemur pa lahko sledijo visoke denarne kazni ali odškodninska odgovornost. Svetujemo, da se, če se kdo ne strinja ali meni, da je pri samem lovu prišlo do kakršnekoli kršitve, glede tega obrne na pristojne službe in ne obračunava na prej opisani način s posameznimi lovci. Ker si lovci ne želimo konfliktnih situacij in dobro sodelujemo z lastniki zemljišč, kmeti in drugimi uporabniki prostora, smo se odločili za obrazložitev nekaterih osnovnih pojmov. Verjamemo, da bo to doprineslo k boljšemu razumevanju izvajanja lovskih aktivnosti.  

Za vse dodatne informacije in pojasnila smo vam v Lovski družini Vojnik vedno na razpolago, prav tako pa smo lovci na terenu vedno odprti za kakršnekoli pogovore.

 

Peter Petrovič

 

Oglejte si tudi