Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Nova Cerkev v praznične dni z adventnim vencem in Miklavževim sejmom

Tipični simbol adventa je adventni venec, ki je iz zimzelenega rastlinja spleten venec s štirimi svečami, ki ponazarjajo štiri adventne nedelje.
Adventni čas je čas pred božičem in je v bogoslužju namenjen pričakovanju Jezusovega rojstva. Po katoliškem koledarju se advent začne na četrto nedeljo pred božičem. Adventni venec je razširjen marsikje tudi med neverujočimi, v tem primeru je pogosto brez sveč. Po pravoslavnem koledarju traja advent šest tednov in je povezan s postom.

Člani Prostovoljnega gasilskega društva Nova Cerkev so se tudi letos potrudili pričarati praznično podobo kraju. Pod budnim očesom svojega »šefa« Slavka Jezernika so okrasili krožišče pred Novo Cerkvijo in na vasi postavili velik adventni venec, ki ima premer pet metrov. Za izdelavo venca je potrebno precej zelenja, ki sta ga pripeljala Jože Senečnik in Bojan Krnjavšek iz Straže. Veliko delo je predstavljalo tudi pletenje zelenja. Delo so odlično opravile gasilke Mira Štukovnik, Julčka Rojc in Nada Kolar ter Marica Vinder. Da je dobil venec pravo obliko, so s škarjami pomagali Jože Dušak, Jože Štukovnik in Bojan Krnjavšek. Na svoje mesto pa je adventni venec postavil Tadej Selčan. Hvala vsem, ki so poskrbeli za praznično podobo vasi.

Prvi od treh mož, ki v decembru nosijo darila, je Miklavž, ki je izbral nekaj daril na Miklavževem sejmu v Novi Cerkvi.

Nova Cerkev je lepo okrašena sprejela obiskovalce Miklavževega sejma, ki so ga pripravili v turističnem društvu Nova Cerkev. Pod adventnim vencem so se šibile stojnice, kjer ste lahko izbrali »tepežne« šibe, praznične voščilnice, domače dobrote, izdelke iz lesa, šibja, volne in še veliko izvirnih daril. Člani društva so ponudili prežgano »župo« in čaj ter poskrbeli, da obiskovalci niso trpeli lakote in žeje. Miklavžev sejem je povezal ponudnike in nakupovalce iz širše okolice, tu so se srečali stari znanci, marsikdo je kupil doma izdelano darilo za prijatelje in obogatil dogajanje na vasi. Lepo vabljeni na druženje v Novo Cerkev spet za Štefanovo, ko bo blagoslov konj.

 

 Lea Sreš

 

Foto: J. Vovk

Oglejte si tudi