Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

Uspešen memorial bratov Dobrotinškov

Na deževno soboto, 6. septembra 2014, nam je uspelo izpeljati prvi memorial bratov Dobrotinškov.
V soboto zjutraj ob 7.30 smo se zbrali pred streliščem v Vojniku: ga. Lidija Eler Jazbinšek, predsednica KS Vojnik; g. Brane Petre, podžupan občine Vojnik; g. Jurij Vovk; bivša predsednika SD Vojnik g. Ivan Fegeš in Martin Razboršek; g. Franc Kuzman kot vodja strelske sekcije Društva upokojencev Vojnik; člani Strelskega društva bratov Dobrotinškov in jaz kot zdajšnji predsednik društva. Kljub dežju smo se odpravili na Dobrotin – na domačijo Dobrotinškovih, kjer smo položili venec in svečo v spomin na brate Dobrotinšek, ki so v drugi svetovni vojni izgubili življenja tudi zaradi članstva v takratni strelski družini. Obeležili smo spomin na 60-letnico poimenovanja strelske družine po njih. Bili so namreč med ustanovnimi člani Strelske družine Vojnik, ki je nastala leta 1935. Tako bomo prihodnje leto praznovali 80-letnico obstoja; s tem smo tudi drugo najstarejše društvo v občini. Edina še živeča sestra iz te družine nas je prijazno sprejela in s svojimi domačimi tudi pogostila z jutranjo kavo in priboljškom. V svojem imenu in imenu naših strelcev se ji zahvaljujem za prijazno in toplo dobrodošlico, ki smo je bili deležni.

 

Medtem se je na strelišču ob 8.00 začelo strelsko tekmovanje za prehodni pokal bratov Dobrotinškov. Začetek je bil obetaven, vendar nam je 40 let stara tehnika pokazala zobe. Pokvarila sta se dva pomikača tarč, ki nam ju kljub prisotnosti električarjev ni uspelo popraviti. Tako so nam ostale samo tri steze. Zaradi omenjenih težav je bilo nekaj sprememb v samem urniku tekmovanja, a slednje ni odpadlo. Seveda pa je to znak, da bomo morali nekako pridobiti sredstva za nakup nove tehnike, saj prenova tal in pleskanje strelišča ne moreta nadomestiti težav z opremo strelišča. Pri sofinanciranju upamo na pomoč KS in občine – strelišče vendar predstavlja tudi našo skupnost (občino), ko se nam pridružijo tekmovalci iz koroške, štajerske in zasavske regije. Želimo si, da bi bili lahko ponosni na vojniško strelišče.

Po vseh pripetljajih smo s strelskim tekmovanjem uspešno zaključili in se v prijateljskem vzdušju poveselili dosežkov. Na memorialu je nastopilo deset ekip, in sicer: ekipa iz Doliča, ekipa iz Hudinje, ekipa iz podjetja Elektro Celje, dve ekipi iz Trbovelj, ekipa iz Kisovca ter tri moške ekipe iz Vojnika in ena ženska ekipa. Starost udeležencev je bila v razponu od 14 let (Alja Rupnik, naša članica) do častitljivih 85 let (Stanko Kresnik, Hudinja). Nismo osvojili prehodnega pokala, a smo ekipno zasedli tretje mesto. Posamezni dosežki naših članov: v kategoriji od 50 do 60 let je prvo mesto osvojil Patkanj Šandor; v kategoriji do 50 let je Janez Pintar zasedel tretje mesto; Saška Nerat je osvojila drugo mesto v ženski konkurenci in Eva Štraus tretje mesto. Prehodni pokal je osvojila ekipa iz Trbovelj 1, drugo mesto ekipno pa Trbovlje 2. Vsem tekmovalcem iskreno čestitam.

 

V občini si še želimo takšnih tekmovanj, predvsem na domačem strelišču. Ob tej priložnosti se zahvaljujem Občini Vojnik in KS za pomoč pri organizaciji memoriala in za nadaljnje sodelovanje. Upam, da nam bo s skupnimi močmi uspelo odpraviti tehnične pomanjkljivosti na strelišču in da bomo tako čim lepše predstavljali Vojnik in celotno občino. Posebna zahvala velja tudi Pekarni Geršak za okusno pojedino in pecivo; Katici in Majdi Brežnik za pecivo in postrežbo; Nadi Čerenak za pecivo in jutranjo kavo ter Saški Nerat za pecivo. Ne smem pozabiti na: člane vinogradniškega društva za darovane priložnostne nagrade za najboljše nastopajoče; Občino Vojnik za prispevek; MIK za donirane praktične nagrade; Elektro Celje; Zavarovalnico Triglav in Zavarovalnico AS.

 

Hvala vsem in nasvidenje prihodnje leto na drugem memorialu bratov Dobrotinškov.

 

Franc Lebič, predsednik Strelskega društva bratov Dobrotinškov Vojnik

Foto: Ravnikar Dušan, Jure Vovk

 

 

 

Oglejte si tudi