Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
17°C
-1°C
Oceni objavo

Konjem blagoslov, ljudem ričet

Na Martinovo nedeljo so graščinski park na Frankolovem okupirali konji, njihovi lastniki in drugi obiskovalci z namenom, da so prisostvovali blagoslovitvi konj, ki ga je Turistično društvo Frankolovo organiziralo že 12. zapored. Blagoslov je podelil domači župnik Andrej Koch, priprošnja sv. Martina pa naj bi tem plemenitim živalim, kot tudi živalim nasploh, varovala zdravje.
Vremenska napoved je obetala mokro nedeljo, pa so bojda imeli organizatorji veze »tam zgoraj« in dogodek je v zadovoljstvo vseh minil brez padavin. Zbralo se je lepo število konjenikov, večina njih je elegantno prijezdila na svojih grivastih lepotcih. Največ pozornosti, zlasti pri otrocih, je s svojim slab meter visokim, vendar čokatim telesom vzbudil miniaturni predstavnik zbrane konjske črede, šetlandski poni. Očedeni in lepo postrojeni ob zaščitno vrv so konji poleg blagoslova dobili za posladek še košček kruha in medaljon za spomin. Za konjenike in vse ostale obiskovalce pa so organizatorji pripravili slasten ričet. »Njam, kako je okusenč,« se je slišalo med jedci te tradicionalne slovenske enolončnice. Kako ne bi bil, saj so kuharji že dan pred dogodkom trenirali pripravo tovrstne jedi na Prazniku vina v Vojniku.

 

 

Ker so se v turističnem društvu odločili, da bodo na prireditvah dajali možnost predstavitve mladim glasbenikom, so tokratni dogodek s poskočnimi vižami pospremili člani mladega ansambla »Pravi žurerji«. In tako je Martinova nedelja s primernim dodatkom skorajšnjega vina dobila svoj pristen okus.

 

 

Sonja Jakop

Foto: D. Jakop

 

 

Oglejte si tudi