Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Več kot 130 krvodajalcev v Novi Cerkvi

Krajevna organizacija Rdečega križa Nova Cerkev ima med svojimi člani veliko ljudi, ki so dolga leta krvodajalci. Darovanje krvi za potrebe zdravstva je eno najbolj humanih dejanj človeka. Zavedanje, da kri lahko rešuje življenje, postane marsikomu pomembno šele takrat, ko kri potrebuje sam. Krvodajalci, ki so se srečali v Novi Cerkvi, jemljejo krvodajalstvo kot poslanstvo, ki je bilo privzgojeno, stvar osebne odločitve ali odraz njihovih vrednot.
Prednovoletno srečanje krvodajalcev so organizirali Magda Kajzba in odbor KORK Nova Cerkev. Po prevzemu vodenja organizacije je želela spoznati tudi krvodajalce, ki pomenijo pomemben delež članstva s poslanstvom. Krvodajalstvo ima v Novi Cerkvi tradicijo, saj so vsa vodstva RK do sedaj skrbela za odzivnost ljudi pri darovanju krvi. Slovenci smo dobri krvodajalci. Letno zberemo približno 45.000 litrov krvi. V povprečju to pomeni odziv 400 krvodajalcev na dan, letno okrog 100.000 krvodajalcev, kar predstavlja pet odstotkov prebivalstva. Med njimi predstavljajo tretjino ženske, dve tretjini krvodajalcev pa moški. Krvodajalec mora biti človek dobrega zdravja, star med 18 in 65 let. Najbolj pogosta krvna skupina v Sloveniji je krvna skupina A (40 odstotkov), sledi krvna skupina O (38 odstotkov), krvne skupine B je okoli 15 odstotkov, medtem ko je krvna skupina AB zelo redka, ima jo le okoli sedem odstotkov ljudi. 

Število krvodajalcev v Novi Cerkvi presega 130. Spadajo v vse starostne skupine, število odvzemov krvi pa je v razponu od ena do 87. Med njimi je največ takih, ki so kri darovali okoli 40-krat. To so ljudje, ki živijo med nami in se ne izpostavljajo radi. Darovanje krvi jim je temeljna vrednota, ki je samoumevna. Prav zato jim srečanje enako mislečih prostovoljcev pomeni druženje. Odbor KORK Nova Cerkev jim je pripravil kratek kulturni program in skromno pogostitev v zahvalo za njihovo dobrodelnost in druženje. Hvala vsem, ki darujete kri in s tem rešujete življenja.

 

Tekst in foto: Lea Sreš

Oglejte si tudi