Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Kakšna je bila vinska letina 2015?

Strokovno delo v vinogradu in v kleti je pomembno za vsakega pridelovalca vina. Izobraževanja, delavnice, nasveti strokovnjakov, vreme in izmenjave izkušenj pripeljejo vinogradnika do dobrega vina. Vojniški vinogradniki in vinarji so si postavili ogledalo in prinesli svoje vzorce vin v ocenitev k strokovni komisiji.
Na predvečer ocenjevanja so v društveni kleti zbirali vzorce vin letnika 2015. Vsak, ki je vino želel dati v ocenitev, je prinesel dve neoznačeni steklenici. V petek, 15. aprila, se je sestala komisija vinskih strokovnjakov, ki je ocenila vse zbrane vzorce. Letos so člani vojniškega društva pogumno prinesli 161 vzorcev različnih vin in prvič tudi dve penini. Ocenjevalno komisijo so sestavljali: Anton Vodovnik, Tadeja Vodovnik, Darja Bovha, Jože Jesenek in Ivan Mijošek, vsi strokovnjaki iz poznavanja vin. 

Za človeka, ki ne pozna postopka ocenjevanja kakovosti vin, je zanimiv postopek ocenjevanja. Za prijetno vzdušje komisije je poskrbel Mirko Kraševec, ki je prostor ocenjevanja okusno in priliki primerno okrasil. Delo komisije in članov društva, ki so zbirali podatke in ocene, se je začelo ob 12.00 uri. Vsak član komisije je ocenil vzorec, ocene vseh so določile uvrstitev vina. Med člani, ki so čakali na ocene v spodnjih prostorih Kulturnega doma v Vojniku, je završalo takrat, ko so dobili podatek, da ima vzorec oceno 18,10 točke ali več. To pomeni, da je vino ocenjeno z zlato plaketo. Takih je bilo kar nekaj. Pa tudi takšnih, ki so bila zaradi kisline izločena iz ocenjevanja.

Vprašali se boste, kaj so storili z vinom v odprtih steklenicah, ki so ostale pri ocenjevanju? Brez skrbi, nič ni šlo v nič. Vina so bila na razpolago za pokušino ostalim vinogradnikom in vinarjem. Ob dobrem prigrizku, ki je bilo delo gospe Hedvike Kovač in članic društva, se je prilegel tudi požirek vina soseda, znanca ali neznanca. Vse je potekalo »po pameti«, brez pretiravanja. Izkazalo se je društveno geslo: »Pij dobro, pij malo!«

Rezultati ocenjevanja vin bodo objavljeni 7. maja 2016, ko bodo podelili diplome. To se bo zgodilo na X. prazniku vina, salam in kruha. Vabljeni na prireditev. Iskrene čestitke vsem pridelovalcem vin, ki so jih dali oceniti, saj so tako spoznali, ali je njihovo delo v vinogradu in kleti pravilno.

 

Tekst in foto: Lea Sreš

Oglejte si tudi