Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Joškova banda na mednarodnem folklornem festivalu na Češkem

Joškova banda se je z veseljem odzvala povabilu na 41. mednarodni folklorni festival »Pod Zvičinou«, ki se je odvijal od 17. do 21. junija v mestih Lazne Belohrad in Nova Paka na Češkem.

V pisani druščini folklornih skupin in glasbenikov iz različnih držav (Cipra, Srbije, Madžarske, Slovaške in Češke) smo člani Joškove bande predstavili našo ljudsko glasbo na glasbilih, ki so bila deležna velike pozornosti. Da lahko pri izvajanju glasbe uporabljaš riflco, grablje, cug, frajtonarco in boben, je bilo obiskovalcem festivala povsem nekaj novega. Dostikrat smo slišali, da je ideja izvrstna in da bodo tudi na Češkem poskusili na tak način zaigrati polko in valček.

 

Na petdnevnem festivalu, ki se je odvijal v mestnem parku, mestnem središču, šolah in hotelih ter pred številno publiko iz različnih držav (Češka, Nemčija, Anglija, Avstrija, Slovaška itd.), smo bili člani Joškove bande presenečeni nad izvrstno organizacijo, še bolj pa nad spoštljivim odnosom Čehov do tovrstne kulturne dediščine. Poleg glasbe in plesa so organizatorji poskrbeli tudi za družabna srečanja med predstavniki skupin: potekalo je tekmovanje za »miss festivala« in hitrostno tekmovanje (t. i. »Polka rallye«). Za miss je bila nominirana Jelka Žlaus, na tekmovanju v plesanju polke na 200 metrov pa sta se zavrtela Rudi Recko in Jelka Žlaus ter kot predstavnika nekoliko starejših požela velik aplavz.

 

Doživeti nekaj tako lepega in zastopati Slovenijo na odlično pripravljenem festivalu je za nas priznanje in potrditev, da smo na pravi poti, zato se že veselimo ponovnega povabila na 42. festival v Lazne Belohrad.


Jože Žlaus
Foto: Jože Žlavs

Oglejte si tudi