Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
-0°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

Gasilci praznujejo sv. Florjana

Danes goduje sv. Florijan. Umrl je leta 304 in sodi med najbolj čaščene ljudske svetnike. Na mnogih pročeljih gasilskih domov vidimo podobo ali kip rimskega častnika s čelado ter vedrom, ko gasi gorečo hišo ali vas. Svetega Florijana so si za zavetnika izbrali gasilci in se mu še danes, na god, priporočajo. Tudi v naših PGD se bodo spomnili svojega patrona in pripravili svete maše.
Sv. Florjan je bil veteran rimske vojske v času Dioklecijana, zaradi krščanske vere je bil preganjan. Ker se ni hotel odreči veri, so ga pregnali in vrgli v reko Enns, kjer je utonil (4. maja 304). Gasilci ga za svojega zavetnika častijo že od začetkov ustanavljanja gasilskih društev. Praznovanje sv. Florjana je bilo skozi zgodovino odvisno od naklonjenosti politike in družbenih razmer. Do druge svetovne vojne ni bilo težav, po njej pa so morali odstraniti njegovo ime in kipe. Gasilska društva so marsikje shranila kipe v cerkve in jih postopoma vračala v funkcijo po letu 1991. Tudi v Novi Cerkvi krasi pročelje kapelica in freska sv. Florjana, v krožišču pa je njegov kip. PGD Nova Cerkev in PGD Vojnik že vrsto let organizirata Florjanovo mašo.

V Novi Cerkvi je bila maša v sredo, 4. maja 2016, ob 18. uri pred gasilskim domom. Darovala sta jo mariborski nadškof msgr. mag. Alojz Cvikl in dekan Alojz Vicman.

V Vojniku bo maša v nedeljo, 8. maja 2016, ob 10.30 uri v cerkvi sv. Florjana v Vojniku. Mašo bo daroval g. Anton Perger.

PGD Frankolovo se bo predstavilo v sredo, 11. maja 2016, ob 9.00 uri na Televiziji Celje. Ponovitev oddaje bo isti dan ob 21.00 uri. Oglejte si oddajo in spoznajte delo PGD Frankolovo.


Število prostovoljnih gasilcev v Sloveniji se iz leta v leto povečuje in se je v nekaj več kot 40 letih kar potrojilo. Po podatkih Gasilske zveze Slovenije je danes prostovoljnih gasilcev 155 tisoč, med njimi 50 tisoč operativnih gasilcev. Včasih so gasilci gasili požare, danes pa počnejo zelo veliko različnih stvari. Pomagajo pri poplavah in naravnih nesrečah, prometnih nesrečah in so prisotni tam, kjer jih potrebujemo. Razveseljivo je, da je med člani zelo veliko mladih in zelo mladih, skoraj 38 tisoč mlajših od 19 let in 27 tisoč v starosti do 27 let.

Tekst in foto: Lea Sreš

Oglejte si tudi