Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
2°C
PET.
15°C
0°C
Oceni objavo

Društvo kmetic Meta ne miruje

V občini Vojnik zelo uspešno deluje Društvo kmetic Meta. S svojim delom se vključuje v najrazličnejša praznovanja v okviru občine. Uspešno sodeluje tudi na različnih tekmovanjih in prireditvah širom Slovenije.
V minoritskem samostanu na Ptuju sta v mesecu maju potekala razstava in ocenjevanje kmečkih prehranskih izdelkov, kjer so sodelovale tudi naše članice in dobile kar nekaj priznanj.

V juniju smo se odpravile na strokovno ekskurzijo. Pot nas je najprej vodila do Ljubljane, kjer smo se ustavile v trgovini s pekarskimi in slaščičarskimi stroji, pripomočki in dekoracijami. Nato smo se sprehodile do Tromostovja in obiskale tržnico. Svojo pot smo nadaljevale proti Bledu, kjer smo se prav tako sprehodile po kmečki tržnici in okolici. Vožnjo smo nadaljevale do Bohinja, kjer smo si ogledale sirarno Pr' Odolnek in degustirale njihove izdelke. Obiskale smo tudi cerkev Janeza Krstnika in Planšarski muzej.

V juliju se je kar nekaj članic udeležilo tečaja peke iz polnozrnate pirine in graham moke, ki ga je vodil g. Franci Planinc, pekovski mojster iz Sevnice, in tečaja slikanja na svilo, ki ga je vodila ga. Milena Jurgec.

V avgustu smo izvedle pohod na Boč in si ogledale učni poligon za samooskrbo v Dolah pri Poljčanah. Na poligonu so raziskovalne točke za vse stopnje izobraževanja od predšolske vzgoje do univerzitetnega doktorskega študija. Na površini nekaj manj kot 1,5 ha so prikazane različne ureditve za pridelavo hrane (gomilaste, kartonaste, visoke in rastoče grede), zemljanka, rastlinjak, naravni WC, sistemi za pridobivanje energije, vode, krmišče divjih živali, peskovnik, hotel za žuželke, dom za pikapolonice, mlaka z mnogimi vodnimi živalmi, zeliščne grede, ribnik za padavinsko vodo s travnimi odtočnimi jarki in mongolska hiša jurta.

V septembru smo imele delavnico o pripravi naravnih kozmetičnih pripravkov. Naučile smo se, kako iz kuhinjskih pripomočkov, kot so sol, soda bikarbona, olivno olje itd., izdelati uporabne in zdravju prijazne kozmetične pripravke: kopalno sol, kopalne kroglice, masažno olje, dezodorant, zobno kremo. Odzvale smo se tudi povabilu k sodelovanju na mednarodnem festivalu Sladka Istra v Kopru. Gre za največjo prireditev v Sloveniji o sladicah in sladkih izdelkih.   

Ob sobotah nekatere članice na stojnicah pred trgovino Tuš v Vojniku prodajajo svoje izdelke. Novih stojnic, ki smo jih prevzele v uporabo 25. oktobra 2014, smo se zelo razveselile in se Občini Vojnik zanje tudi najlepše zahvaljujemo.

   

Štefka Marguč

Foto: J. Vovk

 

Oglejte si tudi