Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
0°C
PON.
12°C
-2°C
Oceni objavo

Dotik ljubezni

To poletje je na novo ustanovljeno Društvo Metta, društvo za zdravo, polno in radostno življenje, v sodelovanju s tujimi partnerji organiziralo mednarodno mladinsko izmenjavo »A Touch of sLOVEnia« oz. Dotik ljubezni.
Kdo smo? 

Med soustanovitelji Društva Metta sva Denis Stramšak in Tinka Hernavs, ki sva se pred dvema letoma preselila v Rakovo Stezo, kjer sva skupaj zgradila hišo iz slamnatih bal. Z ustanovitvijo društva sva želela preprost in sonaraven način življenja, ki naju bogati in osrečuje, približati čim širšemu krogu ljudi, ki v današnjem hitrem tempu vse bolj izgubljajo stik s sabo. Ime društva izhaja iz starodavnega jezika pali, ki so ga pred več kot 2500 leti govorili v Indiji. Izraz Metta bi lahko prevedli kot ljubeča prijaznost, lahko pa jo opišemo tudi kot naklonjeno, radodarno, sočutno in sprejemajočo ljubezen do vsega, kar obstaja. Več o našem poslanstvu in delovanju boste lahko kmalu prebrali na naši spletni strani, ki ta hip še nastaja, lahko pa se oglasite pri nas na domačiji Plešjek, po novem domačiji Metta.
 
Kaj počnemo?
V društvu se odvijajo številne zanimive aktivnosti, osredotočene predvsem na delo z mladimi, zdravo življenje, osebnostni razvoj, duhovno rast, ekologijo in varovanje okolja, kulturo, umetnost in izobraževanje. To poletje smo v sodelovanju s tujimi partnerji organizirali mednarodno mladinsko izmenjavo z naslovom »A Touch of sLOVEnia« (Dotik ljubezni), v kateri je sodelovalo 25 mladih iz Estonije, Romunije, Italije in Slovenije. Aktivnost je bila sofinancirana z evropskimi sredstvi iz programa Erasmus+ in je bila udeležencem na voljo brezplačno. Na domačiji Metta smo tako preživeli 10 nepozabnih poletnih dni, v katerih smo skozi priložnostno in neformalno učenje raziskovali različne družbeno relevantne teme, zlasti poglabljanje medkulturnega dialoga, tolerantnosti, nediskriminacije, pravičnosti, enakosti in družbene kohezije. V okviru projekta smo izvedli tudi celodnevno javno prireditev Pot prebujanja čutov, ki je potekala v Sončnem parku v Velenju in jo je vodila priznana slovenska umetnica Alja Krofl. Mladi so spali na obnovljenem skednju, kjer je dišalo po lesu in domačnosti. Sami so si kuhali in vsak dan pripravili domiselne in okusne obroke. Naši dnevi so bili napolnjeni z zanimivimi igrami, iz katerih smo se učili življenjsko pomembnih resnic. Z medsebojnim sodelovanjem, podporo, odprtostjo in iskrenostjo nam je uspelo ustvariti spodbudno in varno okolje, ki nam je omogočilo osebnostno rast in v katerem je lahko vsakdo polno razvil svoje potenciale. Celotna izmenjava je potekala brez vsakršnih drog in alkohola, kar je pripomoglo k nastanku prijetne in čiste energije v skupini. Skozi skupno soustvarjanje, igro, učenje in sanjanje smo zrasli, razvili nove vrednote ter stkali tesna in iskrena prijateljstva, ki so nas obogatila in se globoko dotaknila naših src. Domačija je dala mladim udeležencem tudi številne praktične zglede za varovanje okolja in odgovorno ravnanje z viri. Tako smo na primer uporabljali udobna, čista in prijetno urejena kompostna stranišča, skrbno ločevali odpadke, vodo za tuširanje so nam ogreli sončni kolektorji, zelenjavo na ekološkem vrtu pa smo zalivali z deževnico. Tuji obiskovalci so bili navdušeni nad slovensko gostoljubnostjo in nad lepoto naše pokrajine. Zlasti Estonce, ki živijo v zelo nizki in ravni deželi, je očarala mehka zaobljenost okoliških gričev, Romuni in Italijani pa so bili navdušeni nad tem, kako zelena in neokrnjeno lepa je naša dežela.

Podobne aktivnosti, nekatere tudi mednarodnega značaja, načrtujemo tudi v naslednjem poletju, zato zainteresirane mlade že zdaj vabimo, da se nam pridružijo. Vsem čudovitim sosedom v Rakovi Stezi pa se ob tej priložnosti iskreno zahvaljujemo za strpnost in topel sprejem.  
 
Kontakt: Društvo Metta, Rakova Steza 4, 3213 Frankolovo (telefon: 031 342 762, Tinka Hernavs; e-pošta: drustvo.metta@gmail.com).


 
Tinka Hernavs

Oglejte si tudi