Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Delavnica za pripravo Strategije lokalnega razvoja – priložnost za financiranje projektov skupnega lokalnega razvoja v Občini Vojnik

Na prvo septembrsko sredo se nas je v sejni sobi Občine Vojnik zbralo več kot 20 udeležencev delavnice za pripravo Strategije lokalnega razvoja (SLR), ki predstavlja osnovo za financiranje projektov skupnega lokalnega razvoja.
V uvodni predstavitvi smo ugotovili, da prihajamo udeleženci z zelo različnega področja, a da prav vsi vidimo priložnost v pripravi projektov, ki se bodo v prihodnje lahko financirali iz treh skladov, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR), Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSPR) in Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo (ESPR). Strategija za območje štirih občin bo ključna podlaga za delovanje LAS in bo opredelila skupno vizijo, cilje, prioritete in merljive kazalnike, ki jih želimo skupaj doseči do leta 2020. Pri tem procesu je bistvenega pomena aktivno in množično sodelovanje vseh zainteresiranih lokalnih deležnikov iz vseh treh sektorjev – javnega, ekonomskega in civilnega.

 

Na sami delavnici smo analizirali prednosti, slabosti, priložnosti in nevarnosti, ki zadevajo območje občine Vojnik, in določili prioritete iz usmeritev uredbe CLLD (angl. Community Led Local Development) iz naslednjih štirih tematskih področij: ustvarjanje delovnih mest, razvoj osnovnih storitev na podeželju, varstvo okolja in ohranjanje narave ter večja vključenost žensk, mladih in drugih ranljivih skupin. V nadaljevanju bosta še dve delavnici; v tem času pa vljudno vabimo vse, da podate projektne predloge ali se priključite s podpisom pristopne izjave. Kot podpisniki izjav boste izrazili namero po pristopu k pogodbi o ustanovitvi lokalne akcijske skupine na območju občin Celje, Laško, Štore in Vojnik. Formalna včlanitev v lokalno akcijsko skupino (LAS) na območju občin Celje, Laško, Štore in Vojnik bo realizirana šele s podpisom omenjene pogodbe.

 

Dodatne informacije v zvezi z nadaljnjimi aktivnostmi lahko dobite pri Primožu Krofliču (KGZS – Zavod CE) na telefonski številki 03/490 75 81 ali na elektronskem naslovu info@raznolikost-podezelja.si. Če želite črpati sredstva iz razpisov LAS, se v proces vključite že v fazi oblikovanja dokumenta, ki bo podlaga za razpise.

 

Ob tej priložnosti se še enkrat zahvaljujemo udeležencem delavnice za prisotnost in njihovo aktivno sodelovanje.

 

Petra Pehar Žgajner

Foto: Primož Kroflič

Oglejte si tudi